Utorak 25.10.2011.
12:01
S. Sarajlija - Vesti - Foto: Vesti

Za sve ima prvi put

Poboljšanje: Dušan Arsić
iz Malog Zvornika

Obraduje se ovaj invalidski penzioner i kada dobije kutiju paracetamola, vitamina Ce ili magnezijuma koje plaća po nekoliko stotina dinara, jer za onog kome cela penzija ne može da pokrije kompletnu mesečnu terapiju, svaka para je važna.


Pre pet godina, kada je počela akcija Humanitarnog mosta, Dušan Arsić bio je rekorder Podrinja pijući 39 tableta dnevno. U međuvremenu, neslavni rekord je povećao i stigao do 44 tablete.

Čitaoci "Vesti" slali su mu ili donosili različite medikamente, tako da je terapijom mogao da bude pokriven sve to vreme. Jedini lek koji nikada do sada nije dobio zove se "unat", iako su mnogi njegovi dobrotvori pokušavali da ga pronađu.

Ali, kako za sve postoji prvi put, tako je i Dušan Arsić dobio nedavno prvu kutiju "unata" (generički naziv "torasemide") za koju je potrebno mesečno izdvojiti 28.000 dinara. Poslala ju je, uz mnoštvo drugih lekova, anonimna donatorka iz Ciriha, inače zdravstvena radnica. 

Flasteri i dalje deficitarni

- Dušanu su i dalje problem nitroderm T10 flasteri. Donatorka iz Ciriha pokušava da ih nabavi, ali ja bih bila zahvalna svima koji mogu da ih pošalju, jer zalihe, ako se redovno ne obnavljaju, brzo se potroše - kaže Biljana Arsić.

- Ovo je prvi mesec od kada se razboleo moj Dule u kome će piti propisanu dozu "unat" tableta. Posle nedelju dana znatno mu je bolje. Do sada je te preskupe tablete pio samo kada je hospitalizovan ili kada dođemo na kontolu u Beograd, pa mu profesor, znajući našu finansijsku situaciju, da jednu tablu iz bolničkih zaliha. Ponekad i ja uspem od donacija čitalaca "Vesti" da kupim tablete na komad i to zahvaljujući dobroj volji našeg lokalnog apotekara. Davala sam mu ih samo u danima kada je izuzetno loše - priča Biljana Arsić, tehničar po zanimanju, koja je ostala bez posla u vreme kad joj se suprug razboleo i njihova situacija nezaustavljivo krenula nadole.


Priča Biljana Arsić i o suzama svog supruga nad punom kutijom lekova iz Ciriha, suzama olakšanja i zahvalnosti, o telefonskim razgovorima sa našom čitateljkom, izuzetno dragom i prijatnom ženom koju bi tako rado ona i Dušan videli u svom malozvorničkom domu, zajedno sa njenim suprugom.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online