Utorak 25.10.2011.
14:18
Ž. Marković - Vesti

Nova istraga o Markalama?

Činjenice izlaze na videlo: Jasuši Akaši, Slobodan Milošević i Radovan Karadžić tokom rata u BiH
 


On za "Vesti" kaže da bi prevashodno trebalo izvršiti određeni pritisak na Haški tribunal kako bi taj sud promenio svoje stavove u vezi sa pogibijom više desetina civila na pomenutoj pijaci.

- Neće Hag ni u šta sam da se upusti, bez obzira na to što je Akaši bio visokopozicioniran u vreme kada se sve to i dogodilo, i zato bi trebalo izvršiti neki pritisak i lobirati da se stvar pokuša promeniti. Druga mogućnost jeste da se Srpska institucionalno uključi u celi slučaj, odnosno da, recimo, Narodna skupština donese odluku o formiranju komisije za utvrđivanje istine o Markalama. Može to da se pokuša i na državnom nivou, a ako ne bude uspeha, onda da se to izvede na republičkom. U svakom slučaju, nešto treba preduzeti - kaže Velimirović.


Podsetimo, Akaši je u subotu u Miločeru rekao da je zločin na Markalama u Sarajevu i dalje "nejasan slučaj" jer je granata od koje su stradali građani mogla da dođe sa obe zaraćene strane.

Stravične scene sa Markala

Izjave generala UN

Hajka na Akašija mnoge je podsetila na ranije prozivke na račun bivših generala Unprofora Luisa Mekenzija i Majkla Rouza koji su, takođe, dovodili u pitanje tvrdnje da je granata na Markale doletela sa srpskih položaja. I dok Mekenzi i dalje zastupa taj stav, Rouz je, ipak, promenio mišljenje pa je nedavno na suđenju Radovanu Karadžiću izjavio da je granata došla sa srpskih položaja.

- Formirao sam Odbor sa pet članova, velikih stručnjaka koji su dolazili iz pet zemalja. Zaključak koji mi je Odbor predao, bio je da je na osnovu prikupljenih podataka, granata mogla da dođe i sa strane bosanskih Srba, ali i sa strane koju je kontrolisala bosanska vlada. Dakle, stvar je i dalje nejasna - rekao je Akaši.


Njegove reči izazvale su pravu buru u Sarajevu. Tamošnji mediji su japanskog diplomatu nazvali "lažljivcem" koji "opet dira u bolne rane". Akaši je označen kao "mrtvozornik istine" koji se u vreme rata stavljao na stranu Ratka Mladića i Radovana Karadžića.


Drvlje i kamenje na Akašija osuli su predstavnici udruženja porodica bošnjačkih žrtava, ali i razni eksperti koji su povezani sa istragom o događaju na Markalama. Balističar i haški svedok Berko Zečević izjavio je da Japanac "nastavlja kontinuitet delovanja neukog i neupućenog čoveka koji je tokom rata imao u BiH".


- Nakon rata u BiH propao je u UN, i samo uz pomoć laži može opstati. Odluke nekadašnjeg specijalnog izaslanika UN koštale su mnoge civile u BiH života, i promenile su ishod ratnih operacija u BiH. Slučaj Markala problematizovali su mnogi zločinci u Hagu, ali je sud uvažavao dokumente tužilaštva. Njegove izjave ne treba da nas uzbuđuju - rekao je Zečević sarajevskoj štampi.

2024 © - Vesti online