Utorak 25.10.2011.
00:01
Vestionline

Gadafi će biti sahranjen danas?

Pretpostavlja se da će Moamer Gadafi biti sahranjen na nepoznatom mestu
 

Ibrahim Beit al Mal, portparol vojnog saveta u Misrati, rekao je AP-u da je "90 odsto siguran" da će sahrana Gadafija, njegovog sina Motasima i bivšeg komandanta libijske vojske biti obavljena u utorak. Njihova tela bila su u poslednja četiri dana javno izložena u hladnjači u Misrati, ali su lokalne vlasti u ponedeljak zatvorile ulaz.


Informacija o sahrani nije mogla da bude potvrđena iz nezavisnih izvora. Privremene libijske vlasti su naredile sprovođene istrage Gadafijevoj smrti pod snažnim međunarodnim pritiskom, posle navoda da je bivši lider likvidiran hicem u glavu neposredno pošto je zarobljen živ.


Predsednik Prelaznog nacionalnog saveta Mustafa Abdul Džalil izjavio je na konferenciji za novinare da je moguće da su Gadafija ubile njegove pristalice, da bi sprečile njegovo svedočenje o zločinima u kojima su i oni učestvovali. U prvim izveštajima, prelazne vlasti su objavile da je Gadafi poginuo u unakrsnoj vatri tokom sukoba njegovih pristalica i protivnika u Sirtu.


Grupe za zaštitu ljudskih prava zatražile su istragu o navodnom masovnom pogubljenju 53 Gadafijeve pristalice i apelovale da libijske vlasti spreče nasilje i ostale zločine. Hjuman rajts voč (HRV) saopštio je da su 53 tela pronađena prošle nedelje u dvorištu napuštenog hotela u Sirtu, kao i da su se oko njih nalazili ispražnjeni puščani okviri. Ovo područje bilo je pod kontrolom antigadafijevih boraca.

2024 © - Vesti online