Ponedeljak 24.10.2011.
18:23
Vestionline

Kosor: Glavaš protivzakonito na listi

HDS SB ne poštuje ni ustav ni sudstvo: Jadranka Kosor
 

"I kada je doneta presuda Vrhovnog suda, ta stranka je pokazala da ne poštuje ni ustavni poredak ni sudske odluke, a stranke koje ne poštuju sudsku vlast vode u potpuno krivom smeru i zapravo ne bi smele ni da postoje", rekla je Kosorova.

"Na potezu oko Glavaša su Državna izborna komisija i njen predsednik, sudija Vrhovnog suda Branko Hrvatin", rekla je Kosorova i naglasila da je odluka da osuđeni ratni zločinac Glavaš bude nosilac liste, presedan u političkoj istoriji sveta.

Hrvatski mediji ocenjuju da Kosorova i njena stranka HDZ žestoko reaguju po pitanju Glavaševog imenovanja za nosioca lista HDS SB, jer im je velika politička konkurencija u Slavoniji, gde pored četiri poslanika u svojim redovima, imaju i osiječko-baranjskog župana i više gradonačelnika.

Branimir Glavaš

Izvršni direktor nevladine organizacije "GONG", koja unutar svojih aktivnosti prati izbore i izborno zakonodavstvo, Dragan Zelić izjavio je da u Hrvatskoj nema zakonskih prepreka da Glavaš bude nosilac lista za svoju stranku.

"Zakonodavstvo Republike Hrvatske dopušta da svi hrvatski državljani koji imaju poslovnu sposobnost imaju pravo da biraju i da budu birani pa tako i pravosnažno osuđene osobe za ratne zločine", rekao je Zelić.

Podsetimo, glavni odbor HDS SB-a odlučio je da Glavaš, koji u BiH izdržava osmogodišnju kaznu zatvora zbog likvidacija srpskih civila po Osijeku 1991, bude nosilac izbornih lista te stranke, što je izazvalo negativne reakcije javnosti.

2024 © - Vesti online