Ponedeljak 24.10.2011.
18:00
sportske.net

Sve je počelo sa Šefildom

Pre tačno 154 godine, grupa entuzijasta i zaljubljenika u sport predvođenih Natanijelom Kresvikom i Vilijamom Prestom odlučila je da osnuje fudbalski klub Šefild – najstariji fudbalski klub na svetu.


Priznat od strane FIFA kao prvi fudbalski klub, Šefild je 2004. godine dobio Orden zasluga i kao takav je, uz Real Madrid, jedini klub na svetu koji je dobio to veliko priznanje.

Rani počeci doneli su amaterske utakmice ekipa sastavljenih od “Neženja” i “Oženjenih”, “Profesionalaca” protiv “Ostalih” sve dok osnivači kluba nisu sastavili pravilnik igre, nazvan – Šefildova pravila.

Pravilnik iz 1858. godine usvojili su mnogi klubovi sa severa zemlje i na osnovu njega je sastavljen i zvanični pravilnik Fudblaske asocijacije iz 1877. godine.
Ipak, rastom profesionalnog fudbala počeo je i pad Fudbalskog kluba Šefild.

Danas, 154 godine po osnivanju, Šefild je klub koji se takmiči u nižerazrednom takmičenju, Severnoj diviziji.

Najveći uspesi kluba su dva puta četvrtfinale FA kupa, titula u amaterskom FA kupu i finale FA Vase kupa.

U toku svoje duge istorije, klub je promenio nekoliko stadiona. Prvi u nizu je bio Bramal Lejn, nekada dom Šefild Vensdeja, a sada stadion Šefild Junajteda. Danas, Šefild sa velikim ponosom igra svoje utakmice na stadionu “Coach and Horses Ground” u Dronfildu.


Iako ga je vreme pregazilo, Fudbalski klub Šefild ostavio je neizbrisiv trag i uspeo da utemelji osnove fudbalske igre kavu poznajemo danas.

Osim uspostavljanja prvog fudbalskog pravilnika u istoriji sporta, Šefild je uveo brojne inovacije u ovu igru poput prečke, korner i slobodnog udarca. 

2024 © - Vesti online