Ponedeljak 24.10.2011.
14:08
B92

Simoviću i Kaliniću 30 godina po drugi put

Sretko Kalinić u hrvatskom sudu i Miloš Simović prilikom hapšenja

Simović i Kalinić su osuđeni za udruživanje radi neprijateljske delatnosti, ubistvo u pokušaju i ubistvo najvišeg predstavnika države.

Sudija Velimir Lazović je rekao da u celosti ostaje na snazi pravosnažna presuda koju je Specijalni sud izrekao 23. maja 2007. godine, a potvrdio je Apelacioni sud 19. septembra 2008. godine.

Sudija Lazović je rekao da na snazi treba ostaviti pravosnažnu presudu jer je činjenično stanje isto, i da su svedoci saradnici koji su ispitani u ponovljenom procesu jasno ukazali na radnje koje su Simović i Kalinić preduzimali pre i na dan ubistva premijera.

On je kazao da će Simoviću i Kaliniću pritvor biti produžen zbog opasnosti da ponovo učine krivično delo i imajući u vidu visinu kazne na koju su osuđeni.

Tužilaštvo je u završnoj reči tražilo da Specijalni sud Simoviću i Kaliniću potvrdi raniju presudu. Simović je priznao krivicu i izrazio žaljenje jer je učestvovao u ubistvu Đinđića, a Kalinić je predložio da bude oslobođen i tvrdio da nije bio umešan u ubistvo premijera.
 

Prvom presudom Specijalnog suda od 23. maja 2007. Simović je bio osuđen na 30 godina zatvora, a Kalinić na 35 godina zatvora, ali mu je Apelacioni sud u pravosnažnoj presud u decembru 2008. kaznu smanjio na 30 godina.

Oni su tada bili osuđeni u odsustvu, jer su bili u bekstvu, ali im je posle hapšenja prošle godine u junu sud odobrio ponavljanje suđenja. Kalinić i Simović imaju pravo da ulože žalbu i na današnju presudu Apelacinom sudu u Beogradu u roku od 15 dana po pravosnažnosti presude.

2024 © - Vesti online