Ponedeljak 24.10.2011.
13:52
Vestionline

Skupština traži od Vlade izveštaj o Kosovu

Skupština će dobiti izveštaj o KiM, ali kada i kako ne zna se

Kolundžija je novinarima u Skupštini rekla da je Vlada obavezna, prema skupštinskoj rezoluciji, da svaka tri meseca podnese izveštaj i da će Vlada to i uraditi.

Ona je rekla da je na jutrošnjem sastanku Kolegijuma Skupštine odlučeno da predsedavajuća Gordana Čomić zatraži od Vlade podnošenje tog izveštaja, i da danas u 14 sati obavesti šefove poslaničkih klubova o odgovoru.

"To smo mi zastupali na sednici kolegijuma. Ne znam kako su to drugi razumeli", rekla je ona. Kolundžija je, međutim, rekla da ne zna da li će taj izveštaj biti podnet na plenarnoj sednici Skupštine ili na sednici odbora.


Šefovi većine opozicionih poslaničkih grupa u Skupštini Srbije danas su ponovili da će i dalje bojkotovati raspravu o tačkama tekuće sednice Parlamenta, sve do dok se pitanje Kosova i Metohije na stavi na dnevni red.


Čedomir Jovanović je rekao novinarima posle sednice Kolegijuma Skupštine Srbije da vladajuća većina nije uvažila mišljenje opozicije. Prema njegovim rečima, argumenti vladajuće većine su uvredljivi - od toga da bi održavanje rasprave o Kosovu i Metohiji bilo uvod u vanredno stanje, do toga da se na taj način sakupljaju jeftini politički poeni.

"Zaista je neprihvatljivo za našu stranku, ali i za većinu drugih opozicionih stranaka, da učestvujemo u radu tela koje potpuni ignoriše ono što je u ovom trenutku najvažnije u našem društvu. Mi ne možemo da budemo statisti u koreografiji vladajuće većine", rekao je Jovanović.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Aligrudić rekao je da je ta stranka odlučila da ne učestvuje na današnoj sednici na kojoj se raspravalja o radu ministra vera i dijaspore Srđana Srećkovića.

"Takvu odluku smo doneli zbog toga što se zaista ne može raditi ni raspravljati o bilo čemu dok se pitanje Kosova ne stavi na dnevni red. Mi nećemo učestvovati u radu parlamenta, ukoliko ne stigne barem saziv sednice na kojoj će se raspravljati o Kosovu. To je obaveza Vlade i DSS smatra da je neophodno da Vlada pokrene taj postupak", naglasio je Aligrudić.

Poslanik poslaničkog kluba Napred Srbijo Jorgovanka Tabaković rekla je da naprednjaci ne žele da učestvuju u današnjem zasedanju parlamenta, jer "svaki pristojan čovek, koliko god da poštuje poziv koji je dobio, u slučaju nastanka nepredviđenih okolnosti, ozbiljne situacije, plan i dnevni red menja".

"Pravila zahtevaju da se dnevni red skupštinske sednice usaglasi sa stvarnošću. Mi nećemo raspravljati o novcu dok ne znamo šta se dešava sa sigurnošću života naših građana u jednom delu Srbije", naglasila je ona.

2024 © - Vesti online