Ponedeljak 24.10.2011.
13:39
N. Jokić - Vesti

Još tri dana za spas evra

Nekad bili nasmejani: Zabrinuta lica evropskih političara


Rano ujutru, uoči početka skupa, održan je kratak sastanak Merkelove i Sarkozija sa italijanskim premijerom Berluskonijem na koga se, kako se saznaje, vrši pritisak da održava finansijsku disciplinu kako Italija ne bi postala slučaj poput Grčke.

Za sada se zna da je Evropa uspela da se usaglasi oko plana koji bi mogao da bude sažet u tri tačke: Grčkoj opraštaju bar polovina duga da ne bi bankrotirala. Dalje, banke-potražioci grčkog duga biće rekapitalizovane sa najmanje 100 milijardi evra. Treće, Evropski fond za monetarnu podršku imaće ulogu brane koja bi trebalo da spreči da se kriza iz Grčke ne prelije u Italiju, Španiju ili neku treću zemlju.


Francuska je nevoljno prihvatila postignuti dogovor ministara finansija o opraštanju duga Grčkoj jer pogađa njene najveće banke.

Pariz se zato nadao da bi Nemačka mogla da učini neke ustupke i bar delimično prihvati njihovu ideju da pomenuti fond funkcioniše kao banka: da uzima pozajmice pod niskim kamatama jer iza njega kao garant stoji cela EU, a da zatim taj isti novac pozajmljuje zemljama u krizi, takođe sa niskim interesnim stopama.

Takav Fond bio bi od pomoći i Francuskoj da bar delimično pokrije gubitke svojih banaka. Posle sastanka Merkelova - Sarkozi, ništa nije procurilo u javnost o mogućem kompromisu.

Odluka prekosutra

 

U sredu ponovo sledi samit, kažu istorijski, jer će do njegovog početka članice EU morati da dođu do kompromisnog rešenja čiji se obrisi već naslućuju, ali su još uvek brojne nepoznanice i sporne tačke.

2024 © - Vesti online