Ponedeljak 24.10.2011.
11:14
Vestionline

Dodik posetio Srbe u Americi

U petak je u organizaciji Srpsko-američke privredne komore i konsultantske firme "SNR Denton" priređena diskusija o mogućnostima za ulaganje u RS, u oblastima energetike, telekomunikacija, infrastrukture i informativnih tehnologija.

"Imao sam važne razgovore sa političkim predstavnicima i ljudima iz biznisa. Ovih dana mi imamo završen jedan ciklus u kome smo uspeli da RS vratimo na jedan pozitivan pravac, u odnosu na poimanje drugih i stvarima koje se u RS dešavaju. Samo pre nekoliko godina RS je bila objekat u kome su se vršili različiti eksperimenti , sa njenim nadležnostima i potencijalima, to smo zaustavili i vratili dostojanstvo i institucijama i Republici. Na zalost, neki zvaničnici iz ove zemlje to nisu blagonaklono gledali, ali realnost je da RS poštuje izvorni Dejton, a ne razne bravure i akrobacije na temu Dejtona. Druga važna tema je pitanje Kosova, ja sam opet izneo stav da je priznanje nezavisnosti Kosova bilo greška, što se ovih dana itekako potvrđuje, a da bi rehabilitacija odnosa SAD sa Srbima u celini morala biti obostrana. Čijenica da je BiH članica Saveta bezbednosti UN i sadašnji aktuelni zahtev Palestine da se prizna država takodje je konfliktno pitanje, a RS participira u odlukama i stavovima BiH i o tom pitanju. Važan smo faktor i u tom ukupnom procesu, a mi insistiramo na dogovoru o zajedničkim granicama, bez zloupotrebe procedura i struktura UN, što bi dovelo do stvaranja još većih problema u regionu. "- kaže za "Vesti" Milorad Dodik.


Na naše pitanje šta kaže onima koji se protive njegovom stavu za poštovanje izvornog Dejtona, Dodik odgovara:
"Ima takvih i tamo i ovde, ima ih mnogo, i neće oni nestati ni lako ni brzo, niti
promeniti stavove. Ali, oni se moraju suočiti sa našom odlučnošću da poštujemo medjunarodne ugovore. Do sada je vladala nelogična situacija u kojoj je RS bila proglašavana za antidejtonsku, iako smo se mi za taj sporazum od početka zalagali. Neke strukture su, u stvari, proglasile Dejton mrtvim i pokušale da vladaju BiH na bazi takozvanog duha Dejtona. Danas je veoma jasno šta se može, a šta ne može u BiH, a RS ima pravo da tvrdi da je radila u skladu sa medjunarodnim dogovorima."
 

Šta je danas, osim ekonomskih problema, najveći problem u RS?

"Ekonomska kriza je prisutna, ona je u Americi veoma vidljiva, jer sam ovde bio pre 4 godine, u vreme opšteg procvata i poleta, i ta razlika je ogromna. I mi smo zaustavljeni u ekspanziji, koja je tih godina takodje bila vidljiva. Ipak, mislim da mi niso otišli u tu tešku depresiju, koja je ugrozila svet. Mi imamo ogromne probleme i njih smo svesni, ali imamo optimizam i entuzijazam da ih rešimo. Jedan od načina su i ovi razgovori sa važnim ljudima sa naših prostora, danas uspešnim poslovnim ljudima u američkim korporacijama, da sa njima razmenimo informacije i poslovno i emotivno ih zainteresujemo da pomognu rodnom kraju. Nama ne trebaju donacije, mi smo došli da uspostavimo poslovne kontakte i privučemo kapital i investicije u RS."

Na pitanje- Kako zdravlje, milorad Dodik kaže:

"Odlično! Vidite i sami kako izgledam."


Nakon posete Čikagu, predsednik Dodik je u Njujorku održao predavanje na Kolumbija univerzitetu o političkim pitanjima važnim za regiju i bio pokrovitelj donatorske večere za podršku opstanka Katedre za srpski jezik na Kolumbija univerzitetu.

2024 © - Vesti online