Ponedeljak 24.10.2011.
10:05
Pressonline

Gadafijev sin najavljuje osvetu

Niko zaista ne zna šta je istina o Gadafijevom sinu Saifu al-Islamu 
 

Svetski mediji juče su pod oznakom "hitno" preneli da je sin Muamera Gadafija Saif al Islam poručio libijskom narodu da rat nije gotov i da će nastaviti borbu umesto svog ubijenog oca.


- Nastavljamo našu borbu. Nalazim se u Libiji, živ sam i slobodan i nameravam da idem do samog kraja kako bih poravnao račune sa ubicama mog oca - navodno je rekao Saif al Islam, a prenela sirijska stanica Araj.

Kontradiktorne vesti

Ruski informativni portal "Rusija danas" preneo je i da je Saif al Islam navodno obezbedio lojalnost plemena odanih njegovom ocu i da su mu vođe ovih plemena obećale da će nastaviti borbu protiv novih libijskih vlasti i osvetiti se za ubistvo Muamera Gadafija i njegovog sina Mutasima. Ovaj ruski medij navodi i reči eksperata koji veruju da je rat u Libiji samo ušao u novu fazu u kojoj će etničke razmirice preuzeti primat od političkih.


S druge strane, američka televizija NBC javila je, pozivajući se na izvore iz redova libijskih pobunjenika, da je Saif al Islam uhvaćen živ i nepovređen, ali do juče po podne nije bilo nezavisnih potvrda tog izveštaja. NBC je u subotu uveče preneo da je u gradu Nesmi, blizu Bani Valida, zajedno sa Saifom zarobljen i bivši portparol Gadafijeve vlade Musa Ibrahim i da su njih dvojica prebačena u Misratu. Nove libijske vlasti nisu, međutim, potvrdile to hapšenje, niti su o njemu izvestili drugi svetski mediji.

I dalje bez sahrane

Sahrana Muamera Gadafija odložena je jer zvaničnici nisu mogli da se slože šta da urade s njegovim telom, dok su Ujedinjene nacije i porodica bivšeg libijskog vođe tražili punu istragu o njegovoj smrti. I Sjedinjene Američke Države pozvale su nove vlasti Libije da saopšte sve okolnosti Gadafijeve smrti "na otvoren i transparentan način".

Vojni komandanti novih prelaznih vlasti u libijskom gradu Misrati izjavili su ranije da obdukcija tela ubijenog Gadafija neće biti obavljena uprkos tome što još nije u potpunosti razjašnjeno kako je on preminuo. Gadafijevo krvavo telo bilo je izloženo u hladnjaku tržnog centra u Misrati, gde su građani u dugačkim redovima čekali da ga vide.


Gadafi je, prema tvrdnjama Nacionalnog prelaznog saveta, poginuo u četvrtak nakon hapšenja kod Sirta, kada je zadobio metak u glavu u unakrsnoj vatri snaga koje ga podržavaju i snaga prelaznih vlasti. N. K. - Ag.

Nedavno je procureo i snimak na kome se vide poslednji minuti libijskog vođe, a veruje se i da je pre smrti brutalno zlostavljan.

2024 © - Vesti online