Nedelja 23.10.2011.
19:31
Beta

Marks 21: Napad na fakultet isceniran radi upada policije

Rektor osuđuje ideološki utica na studente, "Marks 21" optužuju rektora za zaveru

"Policija je bila stacionirana na ulicama oko fakulteta i nije reagovala na napade i pored prisustva brojnih novinara i kamera televizijskih stanica", piše u saopštenju organizacije "Marks 21".

Kako je saopšteno, jedna televizijska ekipa je sinoć pozvana da uđe u zgradu fakulteta i snimi "rad masovnih demokratskih tela i plenuma koja vode studentsku borbu, ali po naređenju dekanke kamere nisu smele da kroče na fakultet".

"Pretnja rektora Univerziteta u Beogradu Branka Kovačevića da će pozvati policiju na fakultet zarad očuvanja bezbednosti ljudi i imovine od navodne opasnosti sinoć se umalo pretvorila iz farse u tragediju", piše u saopštenju.

Grupa koja je stajala ispred fakulteta, provocirala studente i bacila baklju

Kako su naveli, neonacisti su napali blokirane fakultete koristečhi isti izgovor kao uprava i ministarstvo - borbu protiv levice.

Univerzitet u Beogradu izrazio je ranije danas zabrinutost zbog poziva organizacije "Marks 21" na blokadu Filološkog i Filozofskog fakulteta i saopštenja beogradske lokalne grupe "Anarhosindikalističke inicijative".

"Izražavamo opravdanu bojazan da se studentima manipuliše i protesti koriste u cilju promocije političkih ideja i idela čemu nije mesto u akademskoj zajedici", ističe se u saopštenju Univerziteta u Beogradu dostavljenog medijima.

2024 © - Vesti online