Nedelja 23.10.2011.
10:10
Srna

Saif al-Islam uhapšen, živ i zdrav?

Gadafijev sin Saif al-Islam Gadafi uhapšen
 

Saif al-Islam i Musa Ibrahim, bivši portparol Gadafija, zarobljeni su u libijskom gradu Nesma, u blizini Bani Valida, a biće prebačeni u Misratu.

Zarobljavanje Gadafijevog sina i njegovog portparola nije, za sada, potvrđeno. Pobunjeničke snage ranije su pogrešno izveštavale o situaciji i kretanju lojalista Gadafijevog režima.

Saif al-Islam Gadafi, čije ime znači "mač islama", najviše je izmicao vlastima od osmoro Gadafijeve dece. On je tražen zbog ratnih zločina, ali je mesecima uspevao da pobegne i na kraju je bio jedini član porodice Gadafi u bekstvu.

Iranska televizija Pres TV javila je ranije da je Saif al-Islam zarobljen i da se nalazi u bolnici nakon što je ranjen u sukobima sa borcima nove vlade u blizini grada Sirte.

Isti izvor navodi da je libijski ministar pravosuđa Mohamad al-Alagi rekao u četvrtak da je Saif al-Islam zarobljen i da je ranjen u sukobima sa pripadnicima Nacionalnog prelaznog saveta (NTC) i da je prebačen u bolnicu. On je dodao da je Gadafijev sin pogođen u nogu, iako je u međuvremenu procurila informacija da je ostao i bez ruku.

Govoreći na konferenciji za novinare u libijskoj prijestonici Tripoliju u četvrtak libijski premijer Mahmud Džibril rekao je da je Saif al-Islam pronađen dok je pokušavao da pobegne iz grada Sirte, oko 400 kilometara istočno od Tripolija, u konvoju i da su ga okružili borci NTC.

Moamer Gadafi ubijen je 20.oktobra.

2024 © - Vesti online