Nedelja 23.10.2011.
09:44
Srna

"Muftija se neće baviti politikom"

Ministar rada i socijalne politike Srbije: Rasim Ljajić
 

"Sporazum to izričito predviđa, ali ne mislim da je to važno samo zbog sledećih izbora. Važno je dugoročno, jer je glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić potpuno izbrisao granice između vere i politike, što se nikada u istoriji Islamske zajednice nije dogodilo", rekao je Ljajić za beogradski "Pres".

On je naveo da sporazum predviđa da čelni ljudi iz dve islamske zajednice, koliko ih sada ima u Srbiji, ne mogu da se kandiduju za mesto poglavara jedinstvene Islamske zajednice, ali da imaju mesta u njoj.

Ljajić je ocenio da je usluga Turske dobrodošla ukoliko može da pomogne da se ova situacija razriješi.

"Ako bi se Srbija direktno involvirala da rešava problem Islamske zajednice to bi bilo direktno mešanje države u njene poslove i time bi stvorila osnove za napade da ugrožava autonomnost verskih zajednica. Svaka dobra usluga, u ovom slučaju Turske, dobro je došla, ukoliko može da pomogne da se ova situacija razreši", rekao je Ljajić.

On je ocenio da je inicijativa za formiranje jedinstvene Islamske zajednice dobra i da će doprineti miru i stabilnosti u Sandžaku.

Ljajić je istakao da je sukob u Islamskoj zajednici bio generator političke nestabilnosti koji je onemogućavao investicije uprkos stimulativnim mjerama Vlade Srbije.

2024 © - Vesti online