Nedelja 23.10.2011.
09:27
Beta

Na Kosmetu mirno, bez uklanjanja barikada

Osim povremenih pomeranja vojnika, na Kosmetu je noć protekla mirno
 
Noć je protekla mirno. Građani se, i pored hladnog i kišnog vremena, u velikom broju okupljaju na barikadama a kada se oglase sirene, put Jagnjenice i Zupča upute se svi koji mogu. Uz barikade napravljene od balvana i kamiona natovarenim zemljom, peskom i drvima, građani su založili vatre.

 

Šef Euleksa Gzavije de Marnak rekao je sinoć, nakon dvočasovnog sastanka sa predstavnicima opština sa severa Kosova da će ta misija, zajedno s Kforom, nastaviti da radi kako bi se svim građanima i predstavnicima misija obezbedila sloboda kretanja.

 

Građani navode da će svi putevi na severu Kosova odmah biti oslobođeni kada se Kfor i Euleks vrate statusnoj neutralnosti i sa administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje vrate kosovske carinike i pogranicne policajce.

 

U suprotnom, kako kažu, neće odustati od dežurstava i mirno će braniti barikade i svoje domove.

 

Saobraćaj i snabdevanje osnovnim životnim namirnicama obavlja se sporednim putevima koji su veoma loši i teški za saobraćaj kada pada kiša.

 

Kfor je od srede pokušao više akcija uklanjanja barikada na severu, čemu su se Srbi usprotivili. U četvrtak je u tim akcijama, u kojima je korišćen suzavac, povređeno više od 20 Srba i osam pripadnika Kfora.

2024 © - Vesti online