Nedelja 23.10.2011.
06:41
Beta, Dnevnik

Azilanti neće uticati na kandidaturu Srbije za EU

Srbija spremna da reši problem povećanog broja azilanata: Tanja Fajon
 

"Ako brojke ne budu baš previše alarmantne, insistiranje na povećanju odgovornosti Srbije za smanjenje broja lažnih azilanata neće biti uslov za potvrđivanje statusa kandidata", kazala je Fajon za novosadski "Dnevnik".


Fajonova je dodala da "ima utisak" da je Srbija spremna da učini sve što je do nje da se taj problem reši.


Agencija Ujedinjenih Nacija za izbeglice ranije je navela da je, sa ukupno 10.300 zahteva, Srbija sa Kosovom bila treći najveći izvor prijava za azil u 44 razvijene zemlje.

"Ti podaci su svakako alarmantni", ocenila je Fajon, upozorivši da je u Evropskom parlamentu upravo otvorena rasprava o predlogu Evropske komisije o izmeni uredbe o "belom sengenu".


"Ako taj akt dobije zeleno svetlo, bilo koja članica EU imaće mogućnost da zatraži šestomesečnu suspenziju bezviznog režima za neku zemlju, ako se oseti ugroženom zbog priliva lažnih azilanata", navela je Fajon i dodala da taj predlog sigurno neće biti usvojen do početka sledeće godine.


Tanja Fajon je kazala da će potrajati još dve godine dok Kosovo ne dobije bevizni režim za zemlje EU i navela da će pred Prištinu biti postavljeni zahtevi da ispune odgovarajcuhe tehničke uslove.

2024 © - Vesti online