Subota 22.10.2011.
22:49
Beta

Slovenija: 20 godina od odlaska JNA

Slovenački model razvoja je od odlaska poslednjeg vojnika JNA karakterisala težnja za uključivanje u evroatlantske integracije:Danilo Tirk
 

Predsednik Slovenije Danilo Tirk ukazao je na značaj tog događaja i naglasio da je slovenački model razvoja od tada karakterisala težnja za uključivanje u evroatlantske integracije.

"To je bio veliki trenutak, trenutak u kojem je uspostavljena stvarna vlast naše suverene države, bez mešanja bilo koje strane sile ili stranog vojnog prisustva ili međunarodnog posredovanja", rekao je Tirk i dodao da odgovor na pitanje kako će ubuduće biti
uspostavljeni društveni odnosi u Sloveniji, kakva će biti privredna i društvena struktura zemlje, ne može dati samo politika već i civilno društvo.

On je kazao da Slovenija ima dovoljno "energije, znanja i sredstava za uspeh" i dodao da je ono što Sloveniji treba "politička trezvenost i razumna procena".

Luka u Kopru
 

"Mi smo pluralno društvo i shvatamo vrednost političkog pluralizma", zaključio je Tirk i pozvao da se pluralizam slovenačkog društva iskoristi za razumnu i tolerantnu raspravu.

Svečanost je održana na stadionu Bonifika u Kopru u prisustvu velikog broja državnih zvaničnika, predstavnika boračkih organizacija i veterana.

Iz Koparske luke 25. oktobra 1991. godine poslednji vojnici JNA napustili su teritoriju Slovenije, čime je faktički tadašnja slovenačka vlast uspostavila suverenu vlast u celoj zemlji.

2024 © - Vesti online