Subota 22.10.2011.
20:29
B92

Mladić tvrdi da je usmrtio Gadafija

Postoji nekoliko verzija Gadafijeve smrti
 

Pripadnik pobunjeničkih snaga iz Bengazija Sanad al-Sadek al-Ureibi (22), koji kaže da se pridružio borcima u Misrati kada su krenuli u napad na Gadafijev rodni grad Sirt tvrdi da je lično zarobio Gadafija i dvaput pucao u njega, smrtno ga ranivši.

Al-Ureibijeva tvrdnja suprotstavljena je saopštenju Nacionalnog prelaznog saveta, po kojem je Gadafi pogodjen u glavu u unakrsnoj vatri, tokom sukoba njegovih pristalica i boraca novog režima. Al-Ureibi na video snimku kaže da je rođen 1989. godine, a nekoliko neidentifikovanih ljudi, od kojih neki u uniformama, razgovara s njim i čestita mu.

Oni zatim pokazuju zlatan prsten i krvavu jaknu koja je navodno pripadala Gadafiju, kao i ugraviran natpis na prstenu - ime druge Gadafijeve žene Safije i datum njihovog venčanja, 10. septembar 1970. godine.

"Ispalio sam dva metka u njega, jedan u grudi, a drugi u glavu. Nije umro odmah, već za pola sata", tvrdi al-Ureibi, preneo je AFP.

Al-Ureibi priča i da je Gadafija sreo na ulici, da su sa njim bila neka deca i devojke, da je nosio šešir i da mu je jedan saborac rekao: "To je Gadafi, uhvatimo ga!".

Ureibi je, navodno, tada savladao Gadafija, koji je kod sebe imao zlatni pištolj, uhvativši ga za ruke.

"Ošamario sam ga, a on mi je rekao: "Ti si mi kao sin". Ponovo sam ga udario, a on je rekao: 'Ja sam ti kao otac'. Zatim sam ga uhvatio za kosu i oborio na zemlju", tvrdi al-Ureibi i dodaje da je pucao u Gadafija jer su ostali borci hteli da ga vode u Misratu, dok je on hteo da ga povede u Bengazi.

Nekoliko verzija Gadafijeve smrti

S druge strane, pobunjenici iz Misrate tvrde da niko od njih, koji su živog uhvatili bivšeg libijskog vodju, nije ubio Gadafija u Sirtu. Borci na farmi u predgrađu Misrate, ponosno pokazuju Gadafijeve crne čizme, zlatni pištolj i lentu, na fotografijama snimljenim mobilnim telefonom ispred vozila u koje je Gadafi prenet. Od kada su se borci vratili sa poslednje linije fronta, zlatni pištolj, mitraljez i mobilni telefon bivšeg libijskog lidera prelazili su iz ruke u ruku, navodi AFP.

Prema još nekim verzijama, Gadafi je bio živ kada je odvezen iz Sirta, a umro je nekoliko minuta pre nego što je stigao do bolnice. Prema drugima, on je ranjen odmah u ruku i u leđa, a zatim ga je navodno jedan od njegovih telohranitelja greškom pogodio u grudi. Međutim, jedan od zvaničnika libijskog Nacionalnog prelaznog saveta, koji je razgovarao sa Rojtersom pod uslovom da ne bude imenovan, rekao je da su Gadafija žestoko tukli a zatim ubili.

List "Dejli mejl" objavio snimak koji prikazuje da je Gadafi ubijen metkom u čelo.

Na snimku je prikazan ranjeni Gadafi kako leži na zemlji i ruka nepoznate osobe koja upire pištolj u njegovo čelo. U sledećoj sceni čuje se pucanj, posle čega se vidi Gadafi kako leži nepomično, oči su mu zatvorene i ne diše. Ovaj snimak trebalo bi da razreši ranije tvrdnje Nacionalnog prelaznog saveta da je Gadafi ranjen u unakrsnoj razmeni vatre izmedju njegovih pristalica i pobunjenika i da je umro na putu do bolnice.

U jednoj od verzija priče o poslednjim Gadafijevim trenucima navodi se i da se jedan od pobunjenika javio na njegov telefon kada ga je zvala ćerka Ajša i rekao joj: "Gotovo je. Abu Šafšufa je mrtav!", navodeći Gadafijev nadimak koji je dobio po dugoj kovrdžavoj kosi.

Nešto ranije, jedan od pripadnika snaga novih prelaznih vlasti objavio je na video snimku da je on lično u Sirtu zarobio Gadafija i smrtno ga ranio s dva hica, dok su borci u Misrati saopštili da niko od njih nije ubio svrgnutog libijskog vođu. Prema još nekim verzijama, Gadafi je bio živ kada je odvezen iz Sirta, a umro je nekoliko minuta pre nego što je stigao do bolnice.

Prema drugima, on je ranjen odmah u ruku i u leđa, a zatim ga je navodno jedan od njegovih telohranitelja greškom pogodio u grudi.

2024 © - Vesti online