Petak 21.10.2011.
20:58
Beta, Jutarnji

"Zakon o ništavosti štetan i neustavan"

Zakon štetan jer uskraćuje hrvatskim braniteljima pravo na efikasnu odbranu: Ivo Josipović
 

"Zakon o ništavosti optužnica je izuzetno štetan jer uskraćuje hrvatskim braniteljima pravo na efikasnu odbranu kroz pravnu pomoć tela Hrvatske", rekao je novinarima Josipović, koji je ujedno oštro kritikovao odluku vladajuće većine u Hrvatskom saboru da usvoji taj zakon.

On je ocenio da je zakon štetan i zato što zatvara vrata dobroj saradnji koja je "čistila" neosnovane optužnice, i da će sprečiti i međunarodnu saradnju sa Srbijom koja je rezultirala većim brojem predmeta koji su sudovi u Srbiji vodili protiv zločinaca. Dodao je i da se zakonom neki hrvatski građani izlažu mogućnosti da
budu uhapšeni kad napuste Hrvatsku i uputio branitelje da zaštitu traže od onih poslanika koji su glasali za taj "štetan i neustavan zakon".

Prema mišljenju hrvatskog predsednika, međunarodna zajednica smatra da zakon dovodi u pitanje predanost Hrvatske progonu ratnih zločinaca i da je izuzetno štetan za Hrvatsku i u političkom smislu. Josipović smatra da zakon nije donet potrebnom većinom, iako je Sabor imao kvorum.

On je oštro kritikovao i odluku većine u Saboru da ukine poslanički imunitet poslaniku opozicione Socijaldemokratske partije Željku Jovanoviću po privatnoj tužbi Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) za klevetu. Josipović je ocenio da će ta odluka uneti "priličan debalans u politički život". To je prvi put u 20 godina da se nekom poslaniku skida imunitet radi privatne tužbe.

Kosorova: Ne samo da ne šteti, Zakon o ništavosti će olakšati sprovođenje međunarodnih sporazuma

"Taj zakon govori o temeljnim pravima i slobodama, štiti temeljne vrednosti Ustava, a to su vladavina prava i suvereniteta. Naravno, da ovaj zakon ne može štetiti međunarodnim sporazumima. Čak, sasvim je sigurno da će on olakšati sprovođenje tih sporazuma", prokomentarisala je premijerka Hrvatske Jadranka Kosor Josipovićeve tvrdnje.

Osvrnula se i na ukidanje saborskog imuniteta zastupniku SDP-a Željku Jovanoviću.


"Nismo podneli tužbu na temelju onoga što je on rekao u Saboru, već na temelju onoga što je rekao hrvatskim medijima za vreme održavanja našeg stranačkog sabora. Tada je izjavio da su većina od deset hiljada izaslanika kandidati za Remetinec. Ta je izjava bila kap koja je prelila čašu, jer je tim izjavama potsticao na mržnju i fizičko nasilje", rekla je Kosorova i dodala da je zanimljivo da niko nije komentarisao kada je HNS tužio nju kao predsednicu HDZ-a na temelju izjava portparola Vlade.

"Oni tu tužbu očito nisu dobro pripremili, ali činjenica je, dakle, da je u redu da tuže predsednicu HDZ-a, a kada mi tužimo zastupnika SDP-a onda nije", zaključuje ona.

2024 © - Vesti online