Petak 21.10.2011.
16:50
Beta

NATO: Nismo znali da je Gadafi u konvoju

NATO slučajno ubio Gadafija?
 

"U četvrtak oko 8.30 sati avioni NATO otvorili su vatru na 11 vojnih vozila Gadafijevih snaga u konvoju 75 vozila koja su se kretala predgrađen Sirta", piše u saopštenju u kojem se detaljno opisuje sled događaja koji je doveo do Gadafijeve smrti.

"Ta naoružana vozila napuštala su Sirt velikom brzinom i pokušala da na silu izađu iz grada. Prevozila su veliku količinu oružja i municije, i predstavljala su ozbiljnu pretnju po lokalno stanovništvo", tvrdi se u saopštenju.

Avioni NATO najpre su uništili "samo jedno vozilo", što je "poremetilo konvoj", a vozila su "krenula u različitim pravcima".

"Grupa od dvadesetak vozila uputila se velikom brzinom prema jugu", i dalje "predstavljajući ozbiljnu pretnju". "NATO je ciljao ta vozila" i desetak je uništeno ili oštećeno, piše u saopštenju.

"U trenutku udara, NATO nije znao da je Gadafi u konvoju. Intervencija NATO usledila je samo radi otklanjanja pretnje po civilno stanovništvo, na osnovu mandata UN... NATO ne uzima pojedince za ciljeve", tvrdi se u tekstu.

"Potom smo od javnih i obaveštajnih izvora saznali da je Gadafi bio u konvoju. i da je napad verovatno doprineo njegovom zarobljavanju", dodaje NATO, precizirajući da ne iznosi informacije o nacionalnosti pilota koji su izveli napad.

Francuski ministar odbrane Žerar Longe rekao je juče da je Gadafi bio u konvoju 80 vozila i da je pokušao da pobegne iz Sirta. Konvoj je zaustavljen vazdušnim napadom, ali nije uništen, a posle su revolucionarni borci došli do vozila u kojem je bio Gadafi.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel (Amnesty International) pozvala je nove vlasti Libije da objave sve činjenice o Gadafijevoj smrti i poručila da bi trebalo humano postupati sa svim pripadnicima bivšeg režima. Ujedinjene nacije su izjavile da će istražiti istinu o smrti Gadafija.

2024 © - Vesti online