Petak 21.10.2011.
10:57 >> 12:28h
Beta

Kfor poslao vodene topove na barikade

Slaviša Ristić

Okupljenim Srbima na barikadi je takođe saopšteno da su portugalski i nemački vojnici Kfora krenuli ka barikadi u selu Zupče gde su već uklonili bodljikavu žicu postavljenu ispred barikade koju drže Srbi.

Kako javlja reporter agencije Beta i žitelji Ibarskog Kolašina su se posle 10 sati uputili prema Zupču i Jagnjenici.

Pored barikada u Ibarskom Kolašini okupljeno je nekoliko stotina Srba, a sa njima su čelnici srpskih opština, sveštenici i monaštvo iz manastira i crkava u tom mestu.

Situacija je za sada mirna ali napeta.

Albanski mediji su jutros objavili da je Kfor uklonio barikade ka prelazu Brnjak.

Kfor uklonio barikadu u blizini Zupča

 

Kfor je uklonio manju barikadu koja se nalazila ispred mosta koji razdvaja Zupče i susedno Košutovo, rekao je portparol Kfora Uve Novicki. On je kazao da je Kfor tako omogućio saobraćaj mostom koji ide ka albanskom mestu Košutovo.

 

Glavna barikada u Zupču od balvana danas je ojačana tako što je put preprečen i sa tri kamiona.

U južnom delu Kosovske Mitrovice od ponoći je stacionarano 80 vojnika i četiri transportera Kfora.

Mađarski vojnici, koji su deo tima za brzo reagovanje, stigli su iz Prištine i čekaju dalja naređenja. Noć na barikadama puteva na severu Kosova protekla je mirno. Međutim, jutros oko 10 časova oglasile su se sirene u Zubinom Potoku nakon što je Kfor dovezao vodene topove na barikade.

Drevs: Omogućićemo slobodu kretanja

 

General Kfora Erhard Drevs oko 11 sati izjavio je na barikadi u Zupču da će Kfor obezbediti slobodu kretanja ne samo Kforu, nego i Euleksu, kosovskoj policiji.

 

Na novinarsku konstataciju da srpski narod nije saglasan s tim, general je rekao da je to slobodno shvatanje naroda, a da je njegova obaveza da obezbedi slobodu kretanja.

Srbi na barikadama u selima Jagnjenica i Zupče u opštini Zubin Potok proveli su noć u automobilima, šatorima i oko vatre upaljene na nekoliko lokacija.

Jedinice Kfora, koje su pre dva dana stacionirane na 300 metara od barikade, i dalje se tu nalaze.

Vozilo za raščisćavanje prepreka na putu, "jazavac", koje je juče povučeno, ponovo je vraćeno na punkt na kojem se nalazi Kfor.


U Jagnjenici četiri kamiona sa teretom deli vojnike Kfora i Srbe. Oni su prepreka konvoju Kfora koji je u četvrtak ujutro pokušao da ovim pravcem stigne ka administrativnom prelazu Brnjak.

2024 © - Vesti online