Petak 21.10.2011.
08:52
Vestionline

IT tržište do 2014. vredeće 150 milijardi dolara

Klaud kompjuting je jedna od četiri discipline koje zaokupljaju pažnju svetske IT scene, a tu su još društveno i računarstvo koje je bazirano na traženju šema, kao i ''kontekst aver'' (context aware) računarstvo, kazao je Kočović na predavanju ''Klaud kompjuting scenario'' u okviru konferencije Sinergija 11.

Ceo svet kao jedno veliko IT tržište

Ta četiri paketa su u povoju, ali može se reći da je ipak više razvijeno računarstvo u oblaku i društvene mreže, o čemu govori i podatak da Srbija sa 3,2 miliona Fejsbuk profila zauzima 44. mesto na svetu, naveo je Kočović.

Govoreći o ''oblaku'', on ističe da su strane kompanije uvidele njegovu vrednost, iako je u početku predstavljao rizik.

Kada je 2008. godine najavljivana svetska ekonomska kriza, kompanije su usmeravane na smanjenje troškova, deljenje resursa, savetovano je da se ne kupuju novi računari, i klaud se pojavio u pravom trenutku, objasnio je Kočović.

''Pošto su iz krize izašli na najbolji mogući način i ekonomski rizici nisu negativno delovali na celu ideju klauda, ona ima sve više poklonika'', ocenio je Kočović.

Govoreći o ideji oblaka u Srbiji, Kočović je izrazio očekivanje da će se ona razviti u većem obimu, dodavši da su internet provajderi spremni, samo treba da se pripreme i oni koji kupuju tu opremu.

2024 © - Vesti online