Petak 21.10.2011.
05:25
Blic

Dežer: Ubedite Srbe da sklone barikade

Dežer je u intervjuu sutrašnjem "Blicu" ocenio da se iz deklaracije Srba sa severa Kosova "ne vidi ni rešenje, ni volja da se dođe do realističnog rešenja u trenutnoj situaciji.

Situacija je neodrživa: Vensan Dežer

"Situacija sa barikadama je neodrživa, jer su prolazi već mesec dana blokirani", rekao je on, uveren da će Kfor i Euleks pronaći rešenje.

Šef misije EU u Srbiji je dodao da u ovom trenutku ima konatakata između svih strana koje su uključene u proces i da postoji nekoliko izlaza iz ove situaciji.

On smatra da je najbolje imati poverenje u volju srpskih vlasti da pitanje barikada na severu Kosova bude rešeno na nekonfliktan način.

Dežer je konstatovao da ne može da se razgovara pod pritiskom barikada, ali i izrazio nadu da će uskoro biti moguće ponovo pokrenuti dijalog Beograda i Prištine.

Govoreći o šansama da Srbija u decembru dobije status kandidata za članstvo u EU on je rekao da su "svi ciljevi koji su pred Srbiju postavljeni u okviru mišljenja i preporuke Evropske komisije, dostižni u narednih nekoliko nedelja".

2024 © - Vesti online