Petak 21.10.2011.
00:40
Vestionline

Helikopteri Kfora preletali preko Jarinja

Prema informacijama sa tog administrativnog prelaza, helikopteri su tokom popodneva u više navrata sletali u bazu postavljenu nadomak Jarinja, dovlačeći ljudstvo, vojnu opremu i tehniku.

Foto: Ilustracija

U iščekivanju noći Srbi su u povećanom broju prisutni na barikadama iz pravca južnog dela Kosovske Mitrovice, odakle se očekuje eventualni pohod pripadnika Kfora u razbijanju barikada.

U Jagnjenici kod Zubinog Potoka vlada zatišje, a Kfor je posle razvlačenja žice na ovoj barikadi započeo ukopavanje, čime je najavio da se neće povući kako su to zatražili predsednici opština sa severa Kosova.

Ovo novo utvrđenje Kfora je upozorenje Srbima da u povećanom broju i mnogo spremnije dočekaju predstojeću noć, pošto postoji sumnja da će sledeća akcija Kfora biti uklanjanje barikade u blizini Jarinja u opštini Leposavić, jer ovdašnji bolji poznavaoci prilika ocenjuju da Kfor nastoji da ukopavanjem u Jagnjenici odvuče pažnju sa akcija koje planira na Jarinju.

Uprkos akcijama Kfora, svi magistralni putevi na severu Kosova i Metohije su i dalje neprohodni, i njima se ne kreću pripadnici Kfora i Euleksa.

Građani Kosovske Mitrovice su poput sunarodnika iz Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića ojačali barikade na raskrsnici u Rudnici, i na prilazima severnom delu grada iz pravca južnog albanskog dela. Dodatni motiv jedinstva i odlučnosti Srba da istraju su poruke koje su popodne uputili međunarodni i kosovski zvaničnici.


Američki ambasador u Prištini Kristofer Del izjavio je danas da SAD podržavaju Vladu Kosova u "naporima da uspostavi vladavinu zakona i stane na put kriminalnim grupama na severu Kosova".

Kancelarija predsednice samoproklamovane republike Kosova Atifete Jahjage saopštila je da podržava akciju međunarodnih snaga na severu Kosova "da ukloni barikade i stvori mogućnost za slobodan protok robe i ljudi".

Četrdesetak Srba povređeno je od suzavca i u naguravanju sa pripadnicima Kfora na barikadi kod Jagnjenice, a četvoro je primljeno u Dom zdravlja u Zubinom Potoku.

Pošto što Kfor i lideri četiri opštine na severu Kosova juče nisu uspeli da postignu dogovor i rešenje za snabdevanje jedinica Kfora na severu, pripadnici Kfora počeli su u četvrtak rano ujutru u selu Jagnjenica uklanjanje barikada sa alternativnog magistralnog puta koji Kosovsku Mitrovicu povezuje sa administrativnim prelazom Brnjak.

2024 © - Vesti online