Četvrtak 20.10.2011.
17:05
Beta

EU pozdravila Gadafijevu smrt

Početak demokratske budućnosti, rekli zvaničnici Evropske unije

"Objavljena smrt Muamera Gadafija označava kraj jedne ere despotizma i represije tokom koje je libijski narod suviše dugo patio. Libija danas može da okrene novu stranu svoje istorije i prigrli novu demokratsku budućnost", navela su dvojica evropskih zvaničnika u zajedničkom saopštenju.

Van Rompej i Barozo su pozvali libijski Nacionalni prelazni savet da nastavi proces opšteg pomirenja svih Libijaca da bi omogućio "demokratsku, mirnu i transparentnu" tranziciju.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev ocenio je danas da libijski narod treba da odluči o sudbini svrgnutog vođe Muamera Gadafija, povodom kontroverznih izveštaja da je uhvaćen, teško povređen ili mrtav.

"Libijski narod treba da odluči o sudbini Gadafija", rekao je Medvedev, prenose ruske novinske agencije.

Medvedev je više puta pozivao Gadafija da se povuče s vlasti i odustane od borbe, ali je istovremeno optuživao zapadne zemlje da koriste neumerenu silu u Libiji.

Rusija je u martu bila uzdržana u Savetu bezbednosti UN, čime je omogućila da se usvoji rezolucija o vojnoj intervenciji u Libiji, što je dovelo do pada Gadafijevog režima.

Ban Ki Mun: Gadafijevo ubistvo istorijski trenutak

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je da smrt svrgnutog libijskog lidera Moamera Gadafija predstavlja istorijski događaj za Libiju.


"Svi smo videli izveštaje o smrti pukovnika Moamera Gadafija i okončanju sukoba u Sirtu i ostalim gradovima. Jasno je da ovaj dan za Libiju predstavlja istorijsku tranziciju", rekao je Ban.


Generalni sekretar UN dodao je da sada "borci sa svih strana u miru treba da polože oružje".


Francuski ministar spoljnih poslova Alan Žipe izjavio je da Gadafijeva smrt označava kraj 42-godišnje tiranije i početak demokratije u Libiji.


"To je početak nove ere, početak demokratije i obnove u Libiji. Francuska je ponosna jer je pomogla libijskom narodu da ponovo stekne svoju slobodu", dodao je šef francuske diplomatije.

2024 © - Vesti online