Četvrtak 20.10.2011.
16:09
Beta

Nova optužnica za Ratka Mladića

Ratko Mladić u Haškom tribunalu
 


Prema predlogu treće optužnice, snage pod Mladićevom kontrolom su 23. jula 1995. u selu Bišina kod Šekovića ubile su više od 30 muslimanskih muškaraca, od kojih su neki prethodno bili zatočeni u logoru Sušica u opštini Vlasenica.
 

Kako je u nedavnoj odluci najavio predsedavajući sudija Alfons Ori, Mladić će na sledećoj raspravi o stanju u postupku,zakazanoj za 10. novembar, biti pozvan da se izjasni o krivici po navodima treće izmenene optužnice.

Mladić je u junu i julu dva puta odbio da se izjasni o krivici, posle čega je sudija Ori, po pravilima Tribunala, u spis uveo da se on ne oseća krivim. U prvom pojavljivanju pred sudijom, 3. juna, Mladić je optužbe nazvao "monstruoznim" i "gnusnim".

Izmenjenom optužnicom, Mladiću se na teret u 11 tačaka stavljaju genocid, zločini protiv čovečnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH 1992-95.

U dve tačke, Mladić je optužen za genocid, u ostalih devet na teret mu stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, prisilno premeštanje, terorisanje i nezakonite napade na civile i uzimanje talaca.

Optužnica protiv Mladića usredsređena je na etničko čišćenje Muslimana i Hrvata širom BiH 1992-95; kampanju terora artiljerijskim i snajperskim napadima na civile tokom opsade Sarajeva u istom periodu; genocid nad oko 7.000 Muslimana u Srebrenici u julu 1995. i nad nesrbima u još osam opština u BiH i uzimanje međunarodnih talaca u maju te godine.

2024 © - Vesti online