Četvrtak 20.10.2011.
14:57
Beta

Dežer: Nedopustiva situacija na Kosmetu

Vensan Dežer: Na Kosovu mora da postoji sloboda kretanja

On je rekao da je upravo mandat Kfora i Euleksa da osiguraju slobodu kretanja i da se nada će blokade biti uklonjene na miran način.  Dežer se nada da će u narednim nedeljama biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine, nakon što se reši problem na severu Kosova.
 

Na pitanje da li srpske vlasti imaju kapcitet za rešavanje problema, Dežer je kazao da srpska vlada ima "određene instrumente" koji bi pomogli da se nađe pravo rešenje.

"Nadam se da mogu da ubede građane da barkade nisu rešenje", kazao je Dežer.

Upitan da li je srpska vlada odgovorna za situaciju na barikadama, šef Delegacije EU rekao je da je svako odgovoran, kada postoji problem koji nije rešavan godinama.

"Ako imate proces pristupanja EU ili prespektivu evropskih integracija ovaj problem mora da bude rešen. Ne možete samo da imate problem i da ga ostavite bez rešenja decenijama", rekao je Dežer.

Podsetimo, pripadnici Kfora počeli su jutros oko četiri sata akciju uklanjanja barikada kod administrativnog prelaza Brnjak. U toj akciji upotrebljen je i suzavac, kao i biber sprej, zbog čeka je nekoliko Srba zatražilo pomoć lekara.

Takođe, agencije prenose i da su prilikom uklanjanja barikada povređene 22 osobe, koje su zbrinuli lekari doma zdravlja Zubin Potok , kao i 8 pripadnika Kfora.

2024 © - Vesti online