Četvrtak 20.10.2011.
08:12
B92

Osumnjičen za zločine - tuži Kanadu

Đurića nema na poternicama. Hoće li ga biti u sudu?

Dragan Đurić kaže da se njegovo ime ne nalazi ni na jednoj poternici, o čemu je dobio potvrdu od nadležnih u Srbiji i Hrvatskoj, kao i od srpskog Tužilaštva za ratne zločine.

Nema ga ni na poternicama u Bosni i Hercegovini, tako da mu nije jasno na osnovu čega su ga kanadske vlasti osumnjičile.

“Nakon objavljivanja liste, koja je kao udarna vest puštena u kanadskim medijima, otišao sam u policiju u Srbiji da se prijavim. Tamo su mi bukvalno rekli - 'Čoveče, ne tuži te niko ni da si kokošku ukrao. Ne postoji nikakva poternica za tobom, idi kući'. Te večeri sam imao 146 poziva prijatelja iz raznih krajeva sveta”, navodi Đurić.

Kaže da je agonija tada počela, da su mu razbili kuću u Vladimirovcima, da je dobijao preteće poruke, čak i na rumunskom.

“Jesam učestvovao u ratovima na teritoriji Hrvatske i BiH, ali ne u napadačkim akcijama. Bio sam prinudno mobilisan, kao i hiljade ljudi u to vreme. Međutim, to ne znači da sam ratni zločinac, što potvrđuje i činjenica da me nema ni na jednoj poternici”, ističe Đurić.

Ana Jovanović, advokat Dragan Đurića, kaže da su angažovali advokate u Kanadi i da nameravaju da tuže tamošnje vlasti uz odštetni zahtev.

“Moj klijent je pokušao da preko kanadske ambasade u Beogradu dobije bilo kakve informacije o svom slučaju, ali su u ambasadi smatrali da nisu nadležni i nisu bili spremni za saradnju. Zbog toga sam stupila u kontakt sa kolegama u Kanadi i u pripremi je tužba protiv kanadskih vlasti”, ukazuje Jovanovićeva.

Ona dodaje da je Đurić u Kanadi boravio od 1999. do 2003. godine, nakon čega se u tu zemlju nije vraćao. Bavi se privatnim biznisom, dosta putuje i nikada nije imao problema na graničnim prelazima.

Međutim, kako navodi, nakon objavljivanja liste, mnogi poslovni saradnici prekidaju ugovore i otkazuju saradnju, a njegovi prijatelji u Kanadi i dalje doživljavaju neprijatnosti.

2024 © - Vesti online