Četvrtak 20.10.2011.
05:13
B92

SPS ruši vladu zbog napada SPO?

Kome je prošlost jedina politika - taj nema budućnost: Žarko Obradović

Obradović ne krije da je začuđen ponašanjem stranke Vuka Draškovića, a na pitanje da li će tražiti sastanak sa liderom DS-a Borisom Tadićem kako bi se raščistila polemika sa SPO, odgovara: "Mislim da je na demokratama da rešavaju probleme unutar svoje uže koalicije. Mi sa DS imamo sporazum o koaliciji, a sa SPO nismo ništa potpisivali, niti smo razgovarali".

Upitan šta zamera SPO-u, Obradović, koji je i ministar prosvete, je kazao: "Zaista predugo slušamo njihove negativne komentare na naš rad ili na našu prošlost. Oni ne mogu da shvate da je danas oktobar 2011, a ne oktobar 1990. godine. Očigledno je da su postali zarobljenici prošlosti. A kome je prošlost jedina politika, taj nema budućnost. Poštenije bi bilo da su odmah rekli: nećemo sa vama u Vladu".

Jačaju pritisci zbog Kosmeta i kandidature

Govoreći o razlikama između SPS-a i SPO u pogledu EU i Kosova, Obradović je rekao da "(lider SPS-a Ivica) Dačić jednostavno neće da sakrije od naroda da su posle krize na severu Kosmeta i uoči objavljivanja mišljenja EK pojačani pritisci na našu državu".

On je primetio da se EU "neretko prema budućim članicama ponaša u skladu s pravilima koja važe na životinjskoj farmi: sve su životinje jednake, samo su neke malo više jednake u odnosu na ostale".

"Voleo bih da u decembru zvanično dobijemo status kandidata, ali ne isključujem sasvim mogućnost da se nešto u poslednjem trenutku iskomplikuje. Način odlučivanja u EU tera nas na taj oprez", naveo je Obradović.

Govoreći o izborima, Obradović je naveo da je "prilično siguran će biti održani na proleće" i da će SPS na njima nastupiti sa Jedinstvenom Srbijom i PUPS-om, sa kojima je i sada u koaliciji. "Naš strateški plan je da izađemo na izbore sa PUPS i JS i da nastavimo saradnju sa DS", kazao je on.

2024 © - Vesti online