Četvrtak 20.10.2011.
03:11
Lj. I. - Vesti

Pasoš skuplji posle izbora?

- Tačno je da je Zavod za izradu novčanica, koji izrađuje putne isprave u više navrata podnosio zahteve za poskupljenje, ali je to iznova odbijano. U ovom trenutku se pasoš izrađuje po ceni koja pokriva troškove, ali se mora razmišljati o ulaganju u opremu i poskupljenja koja ne zavise od ZIN-a - kaže Ljubiša Vuletić, direktor ZIN-a u vreme najveće zamene putnih isprava u Srbiji.

Pokriveni troškovi: Ljubiša Vuletić

Od 2009. godine u Srbiji je izdato 3,6 miliona novih, crvenih pasoša što je skoro duplo više nego što je bilo starih putnih isprava. Dakle, najveći broj građana je pasoše već zamenio, tako da bi relativno malo ljudi bilo pogođeno poskupljenjem.
 

U regionu, izrada putnih isparava najjeftinija je u Srbiji i BiH, gde košta oko 20 evra. U Sloveniji je oko 40 evra, Crnoj Gori 45, a u Hrvatskoj 50 evra.
 

Za razliku od putnih isprava, ostala dokumenta bar nisu predviđena za poskupljenje. Za novu ličnu kartu i dalje treba izdvojiti oko 900, za vozačku dozvolu 800, dok saobraćajna košta 1.200 dinara.
 

Suština poskupljenja je zapravo u tome da policija, koja ima troškove personalizacije pasoša, nema nikakve prihode, što nije održivo. Ipak, upućeni ukazuju da nikakvo poskupljenje nije realno pre izbora.

2024 © - Vesti online