Sreda 19.10.2011.
23:20
Fonet

"Istorija mi dala titulu srpskog nacionaliste"

Eh da je bilo Vlade stručnjaka: Dobrica Ćosić

Na promociju knjige "Prepiska 1991-1999." Ćosić je rekao da su se Đorđević i on tokom devedesetih zalagali za političko, nacionalno i ljudsko izmirenje i projekat preobražaja Srbije.

"Pokušali smo da oformimo tu novu nacionalnu ideologiju jedinstva srpskog naroda i sačinimo na toj osnovi program za progres i demokratski i civilizacijski preobražaj Srbije", podsetio je Ćosić na te godine.

On je rekao da ovom projektu prilike nisu išle na ruku, jer su se formiranju vlade stručnjaka, koja bi predstavljala prelaz u normalni parlamentarni demokratski život, protivile tadašnje opozicione partije i vlast.

"Taj interesantan pokušaj, koju naša javnost ne pamti, je propao, ali nije propala ideja nacionalnog pomirenja koju smo nas dvojica zastupali, a pored nas i naši prijatelji u Srbiji, Americi i Kanadi", istakao je on.

Ćosić se osvrnuo i na svoje delovanje od početka šezdesetih i istakao da je posle plenuma Komunističke partije maja 1968. godine, kada je postavio pitanje položaja Srba na Kosovu i Metohiji, doživeo partijsku i političku osudu i proglašen za ideologa velikog srpskog nacionalizma.

On je rekao da tu kvalifikaciju trpi "kao trajnu elementarnu nepogodu" i "sudbinu koju mu je dodelila istorija".

Ćosić je rekao da je tadašanje vođstvo Komunističke partije Srbije "ostalo gluvo i nemo za albanski teror nad srpskim narodnom na Kosovu i Metohhiji, izrazitog separatizma i etničkog čišnjenja".


Đorđević je ocenio da su i danas aktuelni problemi o kojima je sa Ćosićem diskutovao tokom devedesetih. "Ovo je istorijski, ali i savremeni dokumenat i može dati okvir za promenu koja je potrebna", istakao je on.


"Ta promena, ukazao je Đorđević, ne može da se dogodi bez pomoći dijaspore", rekao je Đorđević.

2024 © - Vesti online