Sreda 19.10.2011.
20:31
Vestionline

Velika Britanija: Policija Romima pali kuće

Vrhovni sud Velike Britanije je odlučio da britanski Romi i takozvani Irski putnici, koji su farmu ilegalno naselili šezdesetih godina prošlog veka, ovih dana će biti prisiljeni da je napustiti. Odluka suda je donesena posle decenijskih pregovora koji su britanske poreske obveznike, uz čišćenje farme, koštali 25 miliona evra.

Na farmi su u nelegalno sagrađenim kućama živele 82 porodice. Iako se deo njih iselio, još pedesetak stanovnika farme se bori za ostanak u svojim domovima. 

Romske porodice i Irski putnici su decenijama naseljavali farmu nesmetano, dok 2001. godine nisu počeli da se šire van međa imanja, pa je lokalno stanovništvo zatražilo njihovo iseljavanje.

Iako su Romi i Irski putnici rasprostranjeni na više raznih lokacija u Ujedinjenom kraljevstvu, farma Dejl se smatra njihovim najvećim naseljem u zemlji. Iako prisilno premeštanje stanovnika nikada nije prijatno farma Dejl je ovih dana mesto neočekivano nasilnih scena.

Stotinak policajaca je kroz 12-metarsku gvozdenu ogradu provalilo na farmu, a kako bi oterali preostale stanovnike policajci koriste silu, rušeći i paleći im domove. Romi i Irski putnici uzvraćaju policiji gađajući ih ciglama, kamenjem, flašama i metalnim šipkama.

Obližnje stanovništvo je u strahu zbog nereda koji su nastali, pa retko izlaze iz kuća, supermarkete non-stop čuvaju, a policija je oko farme iskopala jamu kako bi onemogućila preostale porodice da prevezu svoje kamp-kućice na obližnje površine.

Iako se većina javnosti u Britaniji slaže da ove Rome i putnike treba iseliti, ipak su iznenađeni brutalnošću s kojom policija to čini. Istorija njihovog naseljavanja je duga, broj im je teško odrediti, a pretpostavlja se da na Ostrvu živi i do 300.000 Roma i Irskih putnika.

2024 © - Vesti online