Sreda 19.10.2011.
16:09 >> 17:31h
Vestionline

Predsednik Turske najavljuje osvetu, ubijeno 16 Kurda

Turski predsednik razgovara sa vojnicima
 

Turski komandosi su jutros upali u severni Irak kako bi se tamo obračunali s pripadnicima zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK), koja tamo ima svoja uporišta i odatle povremeno napada ciljeve u Turskoj. Turskim komandosima pomožu avioni i artiljerija.

Pobunjenici su prošle noći u jugoistočnoj Anadoliji ubili 24 vojnika i ranili više od 20 pripadnika turskih snaga bezbednosti.

"Ova borba biće nastavljena sve dok se terorizam ne okonča. One koji su napali naše vojnike očekuje veliki osveta", izjavio je predsednik Gul, prenele su lokalne TV stanice.

Premijer Tajip Erdogan je odložio posetu Kazahstanu i održao vanredni sastanak s ministrima odbrane i unutrašnjih poslova, vodećim generalima i šefovima obaveštajnih služubi. Posetu Srbiji je, takođe, odložio šef diplomatijre Ahmet Davutoglu, javili su turski mediji.

Zvaničnici zasad ne saopštavaju koliko je turskih komandosa upalo u susednu zemlju i jedino se saznaje da su oni ušli u Irak tri do četiri kilometra. Pretpostavlja se da bi to mogao da bude uvod u masovnu vojnu operaciju u severnom iraku, sličnu onoj 2008. godine, kada je intervenisalo oko deset hiljada vojnika.

Prema procenama u Ankari u planinama severnog Iraka sada se krije dve do tri pripadnika PKK, koja se oružjem decenijama bori za veća prava svog naroda u Turskoj. U tim sukobima dosad je poginulo oko 40.000 vojnika, pobunjenika i civila.

2024 © - Vesti online