Sreda 19.10.2011.
15:29
Slobodna Evropa

Izetbegović: Dodik je kriv za krizu

Dodikova politika dovela BiH u krizu: Bakir Izetbegović

Izetbegović je, u otvorenom pismu upućenom Radiju "Slobodna Evropa", pozvao Dodika da prestane sa retorikom koja, kako je rekao, produžava agoniju cele zemlje i može dovesti do novih sukoba sa nesagledivim posledicama.

On je Dodiku poručio da su njegovi stavovi bazirani na neosnovanim i prozivoljnim tvrdnjama i ne doprinose atmosferi pomirenja, međusobno uvažavanja i razvoja demokratskih odnosa u BiH.

"Priče o referendumima, o neodrživosti BiH, nemogućnosti suživota, državi kao neuspelom eksperimentu međunarodne zajednice, kontinuirano truju javni prostor i unose zebnju među ljude u celoj zemlji", poručio je Izetbegović.

Izetbegović je rekao da je Dodikova isključiva politika dovela BiH u, kako tvrdi, jednu od najdubljih kriza od Dejtona do danas, te da su reformski procesi blokirani, zemlja zaostaje na evropskom putu za celom regijom, dizanjem međunacionalnih tenzija zaustavlja se proces pomirenja.

"Upravo Vi, gospodine Dodik, snosićete istorijsku i svaku drugu odgovornost ukoliko dođe do konflikata koje svojim javnim istupima provocirate", poručio je Izetbegović, apelujući na Dodika da svoju energiju na vreme usmeri u konstruktivnom pravcu.

2024 © - Vesti online