Sreda 19.10.2011.
14:34
Beta

Suzavac na demonstrante, molotovljevi kokteli na barikade

Najmasovniji protest ispred grčkog parlamenta
 

Oko 200 mladih bacalo je "molotovljeve" koktele i kamenice na barikade koje je postavila policija, kako bi blokirala prilaz zgradi parlamenta. Policija je na te napade uzvratila suzavcem.

U Grčkoj je jutros počeo 48-časovni generalni štrajk, zbog vladinog plana mera štednje koji će se sutra naći pred poslanicima, a na demonstracijama u Atini okupilo se oko 70.000 ljudi.

Prema podacima policije, u protestima širom Grčke učestvuje oko 125.000 ljudi što je najmasovnije okupljanje od početka krize 2010. godine.

Kako javlja agencija Frans pres, pored Atine, demonstranti su se okupili i u Solunu, Iraklionu i Patrasu, uzvikujući parole protiv vlade i mera štednje.

Dvodnevni štrajk prizemljio je avione, zaustavio javni prevoz i zatvorio gotovo sve ustanove i institucije - od carinskih službi do prodavnica i škola.

I na beogradskom aerodormu "Nikola Tesla" danas su otkazani svi odlazni i dolazni letovi za Grčku zbog štrajka carinika u toj zemlji.

Rad su u znak protesta prekinuli svi - zubari, lekari u državnim bolnicama, advokati, vlasnici prodavanica, poreski službenici, apotekari i lučki radnici.

Na ulicama Atine raspoređene su policijske snage zbog demonstracija. Policija blokira i put pored grčkog parlamenta, a zatvorene su i dve stanice metroa, javlja agencija Asošiejted pres.

2024 © - Vesti online