Četvrtak 20.10.2011.
08:00
lepotaizdravlje.rs

Zbog čega sve nepotrebno trpite bol?

Glavobolju mogu da izazovu jaki mirisi, preskakanje obroka, jedenje sira...
 

Često je krivac za bol u jednostavnim odlukama koje donosimo svaki dan - u tome šta ćemo obuti, obući, pojesti...


Japanke

Japanke i natikače koje ne pružaju dovoljnu stabilnost stopalu mogu biti uzrok bola stopala, zgloba i kolena. Stoga izaberite obuću koja stabilizuje zglob.


Smartfon

Ima mobilni telefon putem koga možete da šaljete poruke, surfujete internetom i igrate igrice? To je poprilično puno posla za palčeve, pa lekari sve češće primaju mlade pacijente s artritisom palca. Ako počnete da osećate bol palca odustanite od slanja poruka. Ako se bol nastavi, ne šaljite poruke već idite kod lekara. Postoji opasnost i od razvoja SMS vrata, do kojeg dovodi preterano savijanje vrata prema dole radi pisanja poruka i uživanja u svim ostalim pogodnostima koje nude smartfon i tablet uređaji. To može dovesti do prirodne zakrivljenosti vrata, što potencijalno dovodi do ozbiljnijih zdravstvenih problema uključujući i artritis i trajne deformacije. Stanje može rezultirati i glavoboljama, te bolovima u ramenima, rukama i ručnom zglobu.

Ako otkucate dovoljno poruka preko smartfona, dobićete SMS vrat, artritis palca, glavobolju i bolove u rukama, ramenima i ručnim zglobovima
 


Novčanik

Novčanik u zadnjem džepu može izazvati bol na zadnjici i duž noge. Ako svakodnevno sedite na njemu, može pritisnuti živac i izazvati bol. Ako je novčanik podeblji može neznatno pomaknuti kičmu iz njene pozicije te izazvati napetost mišića. Uklonite stoga novčanik iz zadnjeg džepa, posebno pre nego što sednete u automobil.


Vožnja

Mnogi u sedištu automobila sede pod krivim uglom. Ako je sedište nagnuto nazad možda se naginjete prema volanu. Ovo pomiče glavu iz prirodnog položaju i može da uzrokuje bol vrata. Zato je najbolje postaviti sedište u ispravan položaj tako da podupire glavu i donji deo leđa. Volan biste trebali s lakoćom da dohvatite tako da su ruke lagano savijene i opuštene.


Sir

Ljubitelji sira pripazite - vaša omiljena hrana može biti razlog glavobolja. Parmezan ili sirevi koji imaju plemenite plesni te švacarski sir, sadrže velike doze sastojka koji se zove tiramin. Ista količina može se naći u prerađenom mesu i nekim napicima. Ako patite od čestih glavobolja, počnite da vodite dnevnik ishrane i saznajte da li hrana potstiče razvoj glavobolja.


TV

Ako ležite na kauču, a glavu ste okrenuli prema TV prijemniku, možda vas boli vrat, posebno ako zaspite u ovom položaju. Pazite na položaj tela i dok se odmarate. Pazite da TV nije previsoko.
 

Uz laptop u torbu stavite i punjač, i mobilni, i MP3 plejer... i eto bolova u kičmi, ramenu, nadlaktici, uz mogućnost dobijanja teniskog lakta

Torba za laptop

Ako nosite laptop, kao još jedan produžetak vlastitog tela, verovatno napinjete kičmu, rame i nadlakticu, a mogli biste zaraditi i teniski lakat. Posebno ako laptop nosite na jednom ramenu. Pokušajte da ga nosite u kolicima na točkićima ili kupite neki lakši model.


Jaki mirisi

Doktori nisu sigurni zašto, ali jaki mirisi su još jedan uzrok migrena. To može biti odbojni smrad poput onog iz boje, cigarete, pa čak i prijatan miris parfema ili cveća. Utvrdite koji miris uzrokuje problem i izbegavajte ga.


Preskačete obroke

Dugi razmaci između obroka mogu izazvati pad šećera u krvi, a kod nekih to izaziva teške glavobolje i pre nego što shvate da su gladni. Zato jedite hranjive namirnice u manjim vremenskim razmacima.


Naprežete oči

Glavobolje čiji je centar iza obrva mogu se javiti ukoliko imate potrebu za nošenjem naočara, ali vi ih uopšte ne nosite. Ili možda treba da proverite dioptriju? Ne naprežite oči već krenite na pregled.


Promene vremena

Posebno ako dolazi do naglog rasta temperature, neki se žale na češće migrene i druge teže glavobolje. Budući da na vreme ne možemo uticati, uočite na koje promene ste osetljiviji, tako ćete biti pripremljeniji.

2024 © - Vesti online