Sreda 19.10.2011.
12:44 >> 16:57h
Beta

Gej strejt alijansa protestovala ispred Vlade

 
 

Učesnici protesta odlučili su da se raziđu pošto ih nije primio niko od predstavnika Vlade, te su svoje zahteve i izjavu povređene devojke zalepili na vrata Nemanjine 11.

Kako prenose beogradski mediji, policija je privela jednog muškarca od 60 godina i ženu, dok je trojicu sumnjivih mladića legitimisala. Trojica muškaraca su privedena oko 12.30 časova, a na skupu nije bilo incidenata.

Lazar Pavlović iz Gej strejt alijanse, koja je organizovala protest, poručio je okupljenima da se razilaze u manjim grupama i da izbegavaju centralne gradske ulice.

Pavlović je izjavio da pripadnici LGBT populacije žele da žive slobodno i bez straha, kao i ostali građani i građanke Srbije.

"Ne možemo kao društvo da se povlačimo pred nasiljem i država mora da reaguje sistemskim merama kako bi nasilje u budućnosti bilo sprečeno", rekao je Pavlović.

On je ocenio da je istražni sudija, odlukom da ne zadrži u pritvoru maloletnika koji je nožem napao 24. godišnju A. Ž, poslao javnosti poruku da je nasilje dozvoljeno.

Demonstranti su  mirno protestovali ispred ulaza u Vladu, noseći nekoliko zastava duginih boja, kao i parole na kojima piše "Nasilje na ulicama-vaša odgovornost" i "Svi smo mi A.Ž".

Devojku A.Ž. je prošle subote nožem povredio maloletnik u centru Beograda, jer je nosila majicu sa LGBT obeležjem.

Demonstrante su obezbeđivale jake policijske snage, koje su sasvim okružile njihovu grupu i osim novinarima, nikome nisu dopuštale prilaz. Saobraćaj u prometnim ulicama kod Vlade Srbije nije obustavljen.

Vlasti su zabranile ovogodišnju Paradu ponosa, koja je bila zakazana za 2. oktobar, kao i nekoliko desničarskih skupova, koji su u znak protesta zbog održavanja Parade bili zakazani u isto vreme.

Dačić: Opravdan portest LGBT populacije

 

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić pozvao je na odustajanje od nasilničkog ponašanja i poručio da država neće tolerisati nasilje i napade po bilo kom osnovu.

 

"Država mora da pošalje jasnu poruku da niko ne sme da napada druge, bez obzira na nacionalne, verske, ideološke, seksualne i ostale razlike", rekao je Dačić u Urgentnom centru posle posete devojci koju je maloletni napadač teško povredio jer je nosila majicu sa LGBT oznakom.

 

On je ocenio da je protest Gej strejt alijanse u Beogradu, zbog napada kojima su poslednjih dana bili izloženi pripadnici LGBT populacije opravdan, jer predstavlja generalno protivljenje nasilju i tolerisanju nasilja koje postoji u društvu.

2024 © - Vesti online