Sreda 19.10.2011.
09:29
Vesti

Oskarovka nazvala papu nacistom

Filmska zvezda, koja je osvojila Oskara za ulogu u filmu "Mrtav čovek hoda", rekla je da je poslala kopiju knjige papi. - Mislim na papu Jovana Pavla. Ne ovom nacisti koga sada imamo - rekla je Suzan Sarandon.

Suzan Sarandon i papa Benedikt XVI

Njen komentar dat je u intervjuu koji je s njom vodio njen kolega Bob Balaban. List "Njuzdej" navodi da je Balaban uputio blagu kritiku Sarandonovoj zbog komentara, ali da je ona ponovila svoju izjavu.


Sarandonova je odgajana u rimokatoličkoj tradiciji i poznata je po pružanju podrške raznim organizacijama za borbu protiv gladi i side. Imenovana je za ambasadora dobre volje UNICEF-a 1999. godine.

Papa Benedikt XVI , koji je rođen u Nemačkoj i civilno ime mu je Jozef Racinger, bio je početkom četrdesetih godina 20. veka pripadnik pokreta "Hitler jugend" kada je članstvo bilo obavezno. Za vreme Drugog svetskog rata napustio je vojsku.

Kritike

 

Organizacija Katolička liga za verska i građanska prava, čije je sedište u Njujorku, nazvala je komentare Suzan Sarandon "skaradnim" i ocenila da je njeno "neznanje namerno". Liga za borbu protiv kleveta, koja se bori protiv antisemitizma, pozvala je Sarandonovu da se izvini katoličkoj zajednici.

2024 © - Vesti online