Nedelja 27.12.2009.
12:54
Vestionline, Tanjug

Krvavi protesti opozicijie u Iranu!

Posle protesta koji su se dogodili u junu stranim medijima je zabranjeno da izveštavaju direktno sa demonstracija opozicije.

Na sajtu opozicije se navodi da su sukobi policije i demonstranata zabeleženi u više delova Teherana i da demonstranti uzvikuju "Smrt diktatoru".

Policija je upotrebila palice i suzavac da rastera demonstrante, navodi isti izvor.


"Demonstranti su zapalili jedan policijski motocikl, a dim se može videti iznad centra grada", navodi se na sajtu opozicije i dodaje da su snage bezbednosti blokirale sve ulice u toj oblasti.


Jedan očevidac je rekao Rojtersu da je u centru Teherana prisutno mnogo pripadnika snaga bezbednosti i pristalica opozicije i da je policija sprečila grupe demonstranata da se ujedine. Drugi očevici kažu da se hiljade provladinih demonstranata okuplja u centru Teherana, uprkos upozorenjima vlade. Policijski helikopteri nadleću Teheran prema, rečima svedoka.

Na sajtu opozicije kasnije je navedeno da su policijske snage odbile naređenja da pucaju na demonstrante i da su neki od njih pucali u vazduh.

Iranska policija je, međutim, negirala da u sukobima ima žrtava i saopštila da su Musavijevog nećaka ubili "nepoznati napadači".

Londonski list Tajms je ovih dana za ličnost godine izabrao Nedu Soltan, iransku studentkinju ubijenu u junu tokom opozicionih protesta.

 

"Snimak Nedinih poslednjih trenutaka, dok krvari na pločniku, obišao je svet i ona je preko noći postala simbol otpora diktaturi.

 

Šest meseci posle njene smrti, opozicioni pokret ne samo da je preživeo mučenja, nameštena suđenja i represiju, već je ojačao i postao još uvereniji u konačnu pobedu“, piše u obrazloženju Tajmes.

2024 © - Vesti online