Utorak 18.10.2011.
20:16
B92

Filološki fakultet blokiran, studenti nezadovoljni blokadom

Blokada fakulteta koja je počela juče ujutro predstavlja, kako su rekli studenti reporteru, novi vid i nastavak ranijih protesta uperenih protiv ministarstva prosvete zbog visokih školarina i upisne politike, kao i teškog položaja studenata.

Studenti nezadovoljni visinom školarina

U zgradu fakulteta se ulazi slobodno, upis se odvija redovno, a studentska služba radi, dok su po hodnicima i ispred učionica postavljene barikade od stolica i klupa.

U holu fakulteta, koji je izlepljen obaveštenjima o blokadi nastave, prikupljaju se novčani prilozi za protest i omogućeno je potpisivanje peticije.

Članica Plenuma studenata koja je želela da ostane anonimna rekla je agenciji Beta da je oko 50 studenata, na smenu, noć provelo u prizemlju fakulteta, gde su organizovali spavaonicu. Ona je rekla da studenti drže svoja predavanja, debate i projekcije filmova, da se profesori neometano kreću zgradom, a da se studenti,

Traže se odgovorni

 

Ministarstvo prosvete Srbije pokušava da u saradnji sa upravom begradskog Filološkog fakulteta utvrdi ko su zapravo studenti koji od juče blokiraju taj fakultet i koji su njihovi konkretni zahtevi, rečeno je u resornom Ministarstvu.

 

''Moramo da utvrdimo sa kim treba da pregovaramo i koji su to konkretni zahtevi. Od uprave Filološkog fakulteta stizu informacije da je medju onima koji protestuju, zapravo, najmanje studenata sa tog fakulteta'', navode u Ministarstvu.

osim fizičkim preprekama, mirnim putem, verbalno, sprečavaju da uđu u učionice.

Jedna članica Plenuma rekla je i da od juče nisu razgovarali sa upravom fakulteta, ni s ministarstvom prosvete. Prema njenim rečima, biblioteke i čitaonice rade neometano i studenti mogu da dolaze na konsultacije s profesorima, a blokadu podržava i deo profesora.

Dve studentkinje grupe za srpsku književnost i jezik, koje su želele da ostanu anonimne, došle su, međutim, u kabinet dekana da izraze nezadovoljstvo zbog blokade nastave, a zahteve kolega ocenile kao nerealne.

Te studentkinje su agenciji Beta opisale da su juče, zajedno sa još oko 30 kolega, sprečene da uđu na prepodnevno predavanje, a da je nastava iz drugog predmeta uveče održana u kabinetu profesora.

Viši lektor za ruski jezik Vukosava Đapa Ivetić rekla je da je danas prekinut čas studenata slavistike sa lektorom iz Rusije. Ona je ispričala da su studenti i lektori napustili učionicu kada su se ispred učionice začule sirene.

"Iako nije bilo fizičkih pretnjih, rečeno nam je da nastavu možemo da držimo u parku ili negde drugde", kazala je Vukosava Đapa.

Dekanka Aleksandra Vraneš je ponovila da studenti koji blokiraju nastavu nisu studenti Filološkog fakulteta, već da među njima im a studenata Filozofskog, Fakulteta dramskih umetnosti i Fakulteta političkih nauka.

Ona je kao netačne odbacila navode da deo profesora podržava blokadu i potvrdila da sa studentima koji blokiraju nastavu nije bilo kontakata od juče, kada im je upućeno pismo posle sastanka dekanskog kolegijuma sa upravnicima katedri i predstavnicima Studentskog parlamenta i Plenuma.

2024 © - Vesti online