Utorak 18.10.2011.
14:39
Beta

Vraćena verska služba u Vojsku Srbije

Potpisan sporazum između verskih poglavara i ministra odbrane Šutanovca
 


Sporazum su potpisali ministar odbrane Dragan Šutanovac i predstavnici verskih zajednica - beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, poglavar Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić, biskup Samuel Vrbovski, episkop Ištvan Čete Semeši, predsednik Saveza jevrejskih opština Aleksandar Nećak i biskup Arpad Dolinski.


Šutanovac je posle potpisivanja sporazuma u Velikoj ratnoj Sali Vojske Srbije izrazio zadovoljstvo jer će verska služba posle 66 godina biti vraćena u vojsku.


"Danas smo pristupili jednom činu koji vraća tradiciju srpskoj vojsci na jedan moderan i savremen način, koji pre svega poštuje pripadnike Vojske Srbije i to one koji se nalze na najtežim zadacima i kojima je najviše vere potrebno", rekao je ministar.


Mali čin i nasušna potreba

Kako je naveo, činjenica da je sa svim verskim zajednicama u Srbiji potpisan sporazum govori da Vojska Srbije živi i želi da nastavi taj život tako što će poštovati prava svih građana Srbije i pripadnika vojske.
 

Svako sa svojom oznakom

Kako je objavljeno na sajtu Srpske pravoslavne crkve, vojni sveštenici imaće oznake na reveru - pripadnici SPC imaće krst sa trolistom, rimokatolici latinski krst, Jevreji Davidovu zvezdu, vojni imam imaće polumesec, a pripadnici evangelističkih i reformatorskih crkava krst u ruži.

"Ovo je danas mali čin, ali ono što će uslediti - uvođenje verske službe i uvođenje prvih oficira u Vojsku Srbije, biće nagrada za sve što smo učinili, jer to je nasušna potreba običnog vojnika za koje moramo imati razumevanja", istakao je Šutanovac.


Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković rekao je da će potpisivanje sporazuma o vraćanju verske službe u vojsku biti "još jedan doprinos razvoju ljudskih prava bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost".


Vladika Porfirije naglasio je da vojska postoji pre svega da brani, propoveda, svedoči i sačuva mir.


"Čovek pored svih drugih potreba ima potrebu i za metafizičkim uporištem, odnosno, potrebu za Bogom", kazao je vladika.  

2024 © - Vesti online