Utorak 18.10.2011.
13:17
Beta

Albanci ne prihvataju pomirenje islamskih zajednica

Albance islamske veroispovesti niko nije uključio u pregovore

Hasani je izjavio da Albance koji žive u Preševu, Bujanovcu i Medveđi nije kontaktirao niko iz islamskih zajednica koje predvode reis Adem Zilkić i muftija Muamer Zukorlića, pa ni na koji način nisu uključeni u pregovore koji se vode uz posredovanje Turske.

"Islamska zajednica Preševa, Bujanovca i Medveđe je registrovana u Ministarstvu vera Srbije i mi tražimo i očekujemo da budemo deo pregovora između dve islamske zajednice u Srbiji. I Zilkić i Zukorlić moraju imati u vidu da i mi postojimo i da nećemo priznati rezultate njihovih dogovora ako i sami u tome ne učestvujemo", kazao je Hasani u razgovoru sa dopisnicom Bete Slađanom Majdak.

Prema njegovim rečima, pored Islamske zajednice Preševa, Bujanovca i Medveđe u te tri opštine deluje i Odbor Islamske zajednice Kosova koji zbog problema sa pečatom od skoro radi u okviru Zukorlićeve Islamske zajednice u Srbiji.

"Ali, niko od Albanaca ni iz tog Obora nije uključen u pregovore između dve islamske zajednice u Srbiji", rekao je Hasani.

Ministri u Vladi Srbije Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin potvrdili su da se, uz posredovanje Turske, radi na sporazumu dve suprotstavljene islamske zajednice u Srbiji. Predstavnici tih zajednica rekli su da malo znaju o pregovorima.

U javnosti se spekuliše da je deo sporazuma da Zukorlić i Zilkić, kao i njihovi najbliži saradnici, ne mogu da se kandiduju za najviše funkcije u objedinjenoj islamskoj zajednici, kao i da novi verski poglavari neće moći da učestvuju u političkim aktivnostima.

2024 © - Vesti online