Utorak 18.10.2011.
11:42
Alo

Estrada diže spomenik Minimaksu

U goste je često zvao i Svetlanu Ražnatović: Milovan Ilić Minimaks
 

Ova inicijativa potekla je od folk pevačice Nade Topčagić, koja je javno u emisiji Lee Kiš pozvala sve kolege, ali i nadležne institucije da pomognu da se Minimaksu oda počast kakvu je višedecenijskim radom zaslužio.

- Znam da živimo ubrzano i da smo se nekako otuđili, ali ne smemo da zaboravljamo jedni na druge. Minimaks je čovek koji je voleo estradu, muziku i humor, kroz njegove emisije prošle su sve zvezde bivše Jugoslavije - obrazlaže Nada.

- Smatram da je svojim radom za života zaslužio da dobije priznanje bilo kog tipa, poput ulice, trga ili spomenika. Ja ću lično da pokrenem ovu inicijativu kod nadležnih organa zajedno s mojim kolegama i ubeđena sam da će oni imati sluha za ovaj predlog - zaključuje Topčagićeva.
 

Inače, ovaj pevačicin predlog podržale su mnogobrojne estradne ličnosti.

Stručnjak za humor, muziku i politiku


Milovan Ilić Minimaks rođen je 5. novembra 1938. u Lipnici kod Kragujevca. Osnovnu i srednju školu završio je u rodnom gradu. Nesvršeni je student beogradskog Pravnog fakulteta. Počeo je da radi u listu "Jež", a 1960. je prešao u Radio Beograd. Postao je poznat kao voditelj radio-programa "Minimaks", koji se emitovao na Radio Beogradu.

 

"Minimaks“ je bila jedna od prvih emisija u kojoj je bilo dosta zabavne muzike, a njegova krilatica iz najave emisije je bila: "Minimum govora, maksimum muzike". Sa emisijama "Sutra je petak" i "Tačno u podne" iliti "Tup-tup", postigao je veliki uspeh.
 

Karijeru nastavlja na RTV Srbije, gde je radio emisiju "Od glave do pete". Emisije "Minimaksovizija", "Maksovizija", "Nedelja kod Minimaksa" i "Fonto" radio je za TV "Pink" i TV "Palma". Prvi put je predstavio javnosti brojne narodne pevačice i pevače, a najpoznatija od njih je Lepa Brena.

 

Krajem 2004, urađena mu je transplantacija jetre na Univerzitetskoj klinici u Padovi. Preminuo je 9. februara 2005. u Padovi posle duge i teške bolesti.

2024 © - Vesti online