Utorak 18.10.2011.
10:03
Blic

Sve više gladnih u Srbiji

U Srbiji 700 hiljada siromašnih građana
 

Ova starica poverila je “Blicu” da bez pomoći ćerke, inače odnedavno i same u penziji, ne bi mogla da preživi.


- Prvi deo penzije mi je oko četiri i po hiljade. To nije dovoljno ni za najosnovnije, za hranu. Ćerka mi kupuje namirnice i plaća račune, pomažu i unuci. Penziju trošim na kupovinu lekova. Najteže mi je što ponekad nemam para da kupim čokoladu praunučićima - jada se ova penzionerka i ističe da posle decenija "teškog i poštenog" rada niko ne zaslužuje da živi ispod granice dostojanstva.

Milica K. nije izuzetak. Na Svetski dan borbe protiv siromaštva u Srbiji, prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, živi 9,2 odsto ili blizu 700.000 siromašnih građana, čija su primanja niža od 8.544 dinara mesečno.

Pomoćnica ministra za rad i socijalnu politiku Suzana Paunović navodi da je u poslednje dve godine broj siromašnih porastao.
 

- Za razliku od prethodnog perioda, tokom 2009. i 2010. godine, pre svega zbog ekonomske krize, broj siromašnih je porastao pa je tako 2009. bilo 6,9 odsto siromašnih, a godinu dana kasnije 9,2 odsto - navodi Paunovićeva i dodaje da ohrabruje nezvaničan podatak da će 2011. godina označiti stagnaciju u daljem razvoju siromaštva.

Česta slika na ulicama
 


Siromaštvo češće pogađa stanovnike ruralnih nego gradskih područja, uglavnom petočlana ili šestočlana domaćinstva, neobrazovane i one koji nisu radno aktivni. Kada je reč o regionima, najugroženije je stanovništvo centralne Srbije, dok je situacija nešto bolja u Beogradu i Vojvodini.

- Na mesečnom nivou više od tri milijarde dinara izdvaja se za pomoć najugroženijima. Pomoć se isplaćuje redovno, svakog meseca. Ministarstvo je tražilo 1.400 miliona dodatnih sredstava za isplatu socijalnih pomoći do kraja godine i imamo potvrdu da će ova sredstva biti obezbeđena. Ali je ipak bolje da sačekamo odluku Skupštine o rebalansu budžeta - kaže Paunovićeva.

Na Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, Crveni krst Srbije pojačao je svoje aktivnosti, kako bi bar na taj dan, simbolično, obradovali najugroženije građane.

2024 © - Vesti online