Utorak 18.10.2011.
09:04
Vestionline

Oslobođen izraelski vojnik u zamenu za 1.000 Palestinaca

Posle pet godina na slobodi: Gilad Šalit
 

Planirano je da se Šalit preko izraelskog graničnog prelaza Kerem Šalom vrati u domovinu, posle pet godina zatočeništva i izolacije. On će odmah helikopterom biti prebačen u vojnu bazu Tel Nof na jugu Izraela, gde ga čekaju roditelji i izraelski premijer Benjamin Netanijahu.

Svih 477 palestinskih zatvorenika, koji se u prvoj fazi puštaju na slobodu u zamenu za izraelskog vojnika, prebačeni su rano jutros na dve lokacije na granici prema Gazi i drugu na Zapadnoj obali, gde će se zvanično razmeniti.

Neki će biti prebačeni na Sinaj egipatskim zvaničnicima i odatle u pojas Gaze, a četrdesetak ih odlazi u izganstvo Tursku, Katar i Siriju. Preostalih 550 Palestinaca će biti oslobođeni u drugoj fazi u roku od dva meseca.

Prolaz konvoja sa palestinskim zatvorenicima, obezbeđivalo je duž puta kojim su se kretali iz zatvora Keciot u pustinji Negov, više od 1.000 policijskih oficira. Drugi manji konvoj sa 27 Palestinki krenuo je iz drugog zatvora u cetralnom dalu Izraela.

Zatvorenici su prevezeni vezanih ruku i nogu, a mnogi od njih bili su osuđeni na doživotne kazne zbog smrtonosnih napada.

Ovo je prvi put za poslednjih 26 godina da se uhvaćeni izraelski vojnik vraća živ u jevrejsku državu. Dogovor o razmeni između Hamasa i Izraela, postignut uz posredovanje Egipta, najviša je cena koju je Izrael ikada platio za jednu osobu.

2024 © - Vesti online