Ponedeljak 17.10.2011.
19:38
Vestionline

Crkva učestvovala u krađi i prodaji 300.000 beba

Veliki broj dece nikad nije upoznao svoje prave roditelje
 

Deca su prodavana i zatim dana na usvajanje preko tajne mreže sastavljene od doktora, medicinskih sestara, sveštenika i časnih sestara koji su sa zločinima počeli tokom Frankove diktature te nastavili "posao" do ranih devedesetih, piše Dejli Mejl.

Stotine porodica čija su deca nestala iz bolnica sada su u toku pravne bitke sa vlastima. Nekoliko majki ispričalo je da im je rečeno kako su njihova deca umrla posle porođaja. Ali majkama, često vrlo mladima i neudatim, bolničko osoblje nije dozvolilo da vide mrtvu decu ni da budu na sahrani.

Zapravo, deca su prodavana dobro stojećim bračnim parovima. Mnogo je slučajeva u kojim ni novi roditelji nisu znali da je njihovo dete ukradeno, rečeno im je da je dete majka ostavila.

"Mnogo je muškaraca i žena širom Španije čiji se život odjednom izokrenuo naglavačke kada su shvatili da im roditelji nisu biološki roditelji i da su ih doslovno kupili. S druge strane, brojne majke mislile su da su lude od osećaja da njihovo dete nije zapravo umrlo. Sada su shvatile da su njihove bebe žive, prodane i da ceo život ne znaju ko su im pravi roditelji", ispričala je novinarka Katja Adler, koja istražuje skandal, prenose hrvatski mediji.

Stručnjaci veruju da je čak 15 odsto od svih usvajanja otpada na ukradenu decu, u razdoblju od 1960. i 1989. Godine 1987 španska vlada je, umesto bolnica, na sebe preuzela rešavanje pitanja usvajanja dece.

U Africi su deca takođe ugrožena kategorija. Prema saznanjima britanskih medija, deca su najčešće kidnapovana i prodavana za obavljanje krvavih verskih rituala.

2024 © - Vesti online