Ponedeljak 17.10.2011.
22:45
Beta

SVM: Do 9. decembra će se naći rešenje na naše primedbe

Onima koji nisu činili ratne zločine treba da se vrati imovina: Balint Pastor
 

Povodom najave mogućnost da Mađarska uloži veto na kandidaturu Srbije zbog rešenja iz Zakona o restituciji, Pastor je rekao da se nada da će do 9. decembra, unutar Srbije biti pronađeno rešenje za to pitanje.

"Mi ne tražimo da se imovina vrati fašistima, ratnim žločincima, ali odgovornost treba da bude individualna i zalažemo se za to da oni koji nisu činili ratne zločine dobiju svoju imovinu", kazao je on.

Balint Pastor je kazao da postoje razne pravne forme za rešavanje tog pitanja, kao što su odluka Ustavnog suda Srbije kojim se SVM već obratio, izmene zakona u Skupštini Srbije ili donošenje autentičnog tumačenja kojim će se utvrditi ko će biti isključen iz restitucije.

Zakonom o restituciji utvrđeno je da pravo na povraćaj imovine nemaju pripadnici okupacionih snaga i njihovi potomci, dok SVM amandmanom traži da se ta odluka odnosi samo na strane državljane pripadnike okupacionih snaga. Vlada Srbije je najpre predložila takav amandman, a potom ga povukla nakon oštrih kritika u Parlamentu.

Tadić: Srbija ne reaguje na ultimatume i pretnje vetom

Manite se vetiranja: Boris Tadić

Zakon o restituciji nije usmeren protiv mađarske, niti protiv bilo koje druge etničke zajednice. Potrebno je mađarskim partnerima u Evropskoj uniji i Savezu vojvođanskih Mađara dati dodatna pojašnjenja i verujem da nikakvog razloga za konflikt nema. Možda oni imaju pogrešne informacije i sagledavanja", kaže predsednik Srbije Boris Tadić. Takođe, on je naveo da ne reaguje na način komunikacije koji je ultimativan i koji podrazumeva pretnju bilo kakvim vetom i poručio da Srbija na takav ultimatum neće reagovati.

"Sugerišem svima u svetu i domaćoj politici da se manu bilo kakvog vetiranja i uslovljavanja Srbije, postavljanja ulitimativnih uslova, jer ne reagujemo na tako nešto", poručio je Tadić i dodao da će se sastati sa predsednikom SVM Ištvanom Pastorom, kao što se sastaje sa ostalim političkim lidrerima i da taj susret
neće biti posvećen samo Zakonu o restituciji, nego i drugim pitanjima.

Predsednik je rekao da Srbiju očekuju novi zakoni koji će dodatno definisati i pitanje restitucije, odnosno ko može da učestvuje u restituciji, a ko ne.

2024 © - Vesti online