Ponedeljak 17.10.2011.
19:09 >> 00:45h
Beta

Luka Beograd zakoniti korisnik lučkog zemljišta

Po navodima iz Luke Beograd, oni su pobedili u sukobu sa gradom Beogradom
 

U oglasu objavljenom u beogradskim dnevnim listovima, Luka Beograd je navela da je rešenje Vrhovnog kasacionog suda doneto 29. juna 2011. godine.


"Odlukom Vrhovnog kasacionog suda odbačena je kao nedozvoljena revizija Grada Beograda izjavljena protiv rešenja Višeg suda u Beogradu od 21. jula 2010. godine i odbačen kao nedozvoljen zahtev za zaštitu zakonitosti republičkog javnog tužica izjavljen protiv tog rešenje", istaknuto je u oglasu.


Dodaje se da je odlukom najvišeg suda u Srbiji potvrđena valjanost rešenja Višeg suda u Beogradu kojim je odbijen u celosti kao neosnovan zahtev Grada Beograda za upis prava korišćenja na lučkom zemljištu i konstatovano da je zakoniti korisnik tog zemljišta Luka Beograd.


Grad Beograd i Luka se sedam godina spore oko prava na raspolaganje lučkim zemljištem od oko 200 hektara.

Spor Milana Beka i grada

Viši sud u Beogradu je 16. maja ove godine doneo privremenu meru kojom je Luci Beograd zabranjeno raspolaganje lučkim zemljištem, a Milan Beko, vlasnik firme "Vorldfajn" koja je kupila Luku, ponudio je državi da ona otkupi to preduzeće.
 

Milan Beko

Gradonačelnik Beograda Dragana Đilasa izjavio da je Grad spreman da preuzme Luku, po ceni po kojoj je Beko kupio to preduzeće, odnosno za 40 miliona evra, ali do sada nije bilo zvaničnih razgovora o preprodaji Luke.


Luka Beograd je saopštila da je za 93 odsto akcija tog preduzeća plaćeno 54 miliona evra, a prodajna cena bi bila 74 miliona evra, kada se doda kamata po kojoj se država zadužuju na finansijskom tržištu.

Pravobranilaštvo: Odluka ne utiče na spor

Odluka Vrhovnog kasacionog suda o knjiženju lučkog zemljišta ni na koji način ne utiče na spor koji Grad Beograd vodi sa Lukom Beograd, saopštilo je gradsko javno pravobranilaštvo.

Grad Beograd, kako je navedeno, vodio je zemljišno-knjižni postupak upisa svog prava korišćenja na osnovu ugovora zaključenog 1975. godine, kojim se utvrđuje koje zemljište ostaje gradsko, a koje Luka zadržava u svom pravu korišćenja radi obavljanja svoje osnovne, lučke delatnosti.

"Postupak uknjižbe uspešno je okončan za teritoriju gradske opštine Stari grad. U toku knjiženja po istom ugovoru za zemljište koje pripada opštini Palilula, nakon preuzimanja od strane novog većinskog akcionara, zemljišno-knjižni sud uputio je grad da pokrene parnicu radi utvrđivanja prava korišćenja pred nadležnim, Višim sudom u Beogradu", objasnilo je gradsko javno pravobranilaštvo.

Dodaje se da je taj parnični postupak, pokrenut u oktobru 2010. godine, još u toku.

"Jedina odluka koja je u ovom sporu povodom utvrđivanja prava na zemljištu doneta do sada jeste odluka u korist grada - Viši sud je doneo, a Apelacioni potvrdio privremenu meru kojom se Luci zabranjuje bilo kakvo raspolaganje na 161 katastarskoj parceli", istaknuto je u saopštenju pravobranilaštva.

Kako je precizirano, "Vrhovni kasacioni sud u ranije vođenom zemljišno-knjižnom postupku nije se bavio pitanjem prava korišćenja na predmetnom zemljištu, jer to ni ne može u ovoj vrsti vanparničnog postupka, već samo ceni ispunjenost formalnih uslova zavođenje revizijskog postupka".

Vrhovni kasacioni sud je, ukazalo je javno pravobranilsastvo Grada Beograda, rešenjem od pre četiri meseca samo odlučio da nema mesta vanrednom pravnom leku u zemljišno-knjižnom vanparničnom postupku, prepuštajući parničnom sudu da konačno utvrdi pravo korišćenja na zemljištu.

2024 © - Vesti online