Ponedeljak 17.10.2011.
18:19 >> 20:57h
Beta, B92

"Važnije mi je jedinstvo IZ nego pozicija"

Muftija Zukorlić izrazio spremnost da čelnu funkciju prepusti nekom ko može uspešno da obavlja tu funkciju?
 

Internet portal koji se smatra bliskim IZ na čijem je Zukorlić čelu tvrdi da je Zukorlić u kratkoj izjavi ocenio da najavljeni sporazum o jedinstvu islamskih zajednica neće ugroziti značaj njegovog delovanja u radu ove verske zajednice.

"Jedinstvo i budućnost Islamske zajednice važniji su mi od pozicije. Vera i prosveta su moj životni put kome ću ostati dosledan bez obzira na svoju formalnu poziciju", rekao je Zukorlić. Kako se dodaje, Zukorlić je izrazio spremnost da čelnu funkciju prepusti nekom ko može uspešno da obavlja tu funkciju.

Beogradu važnije Sarajevo od Sandžaka

Rijaset IZ u BiH saopštio je na svojoj zvaničnoj internet prezentaciji da će detalji sporazuma između IZ Turske, Srbije i BiH biti "uskoro" poznati. 

Tadić: Neću se mešati u verske zajednice

izjavio je da će država "na različitim nivoima" razgovarati sa islamskom zajednicom, ali da se neće mešati u organizovanje verskih zajednica.

Takođe, Tadić je negirao da će biti jedan od potpisnika
sporazuma kojim bi trebalo da se reši spor u islamskoj zajednici u Srbiji.

"Svaku inicijativu ćemo saslušati, ali neodgovorne informacije objavljene u medijima o tome da će predsednik Srbije potpisivati
sporazum o islamskoj verskoj zajednici ne odgovaraju istini".

 

"Međutim, obznanjivanje činjenice da se vode razgovori o povratu duhovnog jedinstva Islamske zajednice na videlo je izbacilo veliku nervozu kod medijskih i obaveštajnih krugova u Beogradu i njihovih ekspozitura po Bosni i Hercegovini, što pokazuje duboku involviranost obaveštajnih prstiju u dirigirano raslojavanje i osmišljavanje razdora unutar Islamske zajednice u Srbiji pa i šire", navodi se u
saopštenju Rijaseta. Dodaje se i ocena da "medijska i obaveštajna nervoza" pokazuje da Beogradu nije važan Sandžak koliko mu je važno Sarajevo.

"Nije mu (Beogradu) važno ko će biti glavni muftija u Sandžaku, nego mu je važnije da ima svog reisu-l-ulemu u Sarajevu, koji će, u najmanju ruku, ometati muslimane Bošnjake u njihovom nastojanju da žive slobodno i ponosno u svojoj vjeri i domovini. Sve ovo govori da je namera Beograda bila da ovlada Islamskom zajednicom ne u Sandžaku i Srbiji, već u Sarajevu i u Bosni i Hercegovini i u tu svrhu su upregnuti mnogi lokalni i regionalni resursi", kaže se u saopštenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Islamsku zajednicu Srbije predvodi reis Adem Zilkić, a Islamsku zajednicu u Srbiji muftija Muamer Zukorlić, koji priznaje vrhovnu nadležnost Rijaseta u BiH. Sukobi dve zajednice su česti od 2007. godine kada je formiran Rijaset Islamske zajednice Srbije.

Ljajić: Posledice onom ko koči IZ

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić ocenio je da je proces objedinjavanja IZ nezaustavljiv, a ako ga neko koči snosiće posledice.

"Ne bih da prejudiciram šta može od svega da na kraju bude, ali onaj ko odbije taj sporazum ne samo da snosi odgovornost da nije došlo do objedinjavanja, već mislim da će sam sebe isključiti iz daljeg procesa", rekao je Ljajić i dodao da očekuje da će tokom ove sedmice dve islamske zajednice dobiti predloge sporazuma sadržanog u 14 principa.

Na pitanje novinara ko radi tekst predloga sporazuma, Ljajić je rekao da će taj dokument biti sačinjen u Islamkoj zajednici Turske, a na njemu će biti angažovan i njen vrhovni poglavar Mahmut Gormaz. On je kazao da ništa ne može biti urađeno bez Srbije.

"Mi smo prihvatili dobre usluge turske islamske zajednice, koja je vrlo jasno naznačila da će se objedinjena islamska zajednica u Srbiji isključivo i jedino baviti pitanjima verskih prava poštujući Ustav i zakone Srbije, integritet i suverenitet zemlje u kojoj deluje", istakao je Ljajić.

2024 © - Vesti online