Ponedeljak 17.10.2011.
16:33
Vestionline

Skupština Srbije protiv upotrebe sile na KiM

Poslanik Socijalističke parije Srbije Branko Ružić rekao je da primena sile ne može dovesti do održivih rešenja i da nije ni u interesu Kfora da se situacija na Kosovu zaoštri.


"Nadam da su sve strane spremne na iskren dijalog, kao i Beograd, kako bi se situacija rešila razgovorom, a ne jednostranim potezima", rekao je Ružić novinarima u parlamentu.

Poslanici saglasni da nasilje i upotrebe sile treba izbeći po svaku cenu


Šef poslaničke grupe Partije ujedinjenih penzionera Srbije Momo Čolaković rekao je novinarima u parlamentu da smatra da Srbi na severu pokrajine moraju da istraju u svojim zahtevima i ostanu na barikadama dok se ne pronađe kompromisno rešenje.
 

Poslanik Srpskog pokreta obnove Aleksandar Jugović rekao je novinarima da bi država trebalo da pozove Srbe da uklone barikade kako se situacija ne bi "otela kontroli" i pretvorila u "barikade ka Evropskoj uniji".


Jedini predstavnik Albanaca u parlamentu Riza Halimi rekao je da je dogovor oko uklanjanja barikada koji se očekuje dobar potez jer je, kako je naveo, dijalog jedino rešenje za svakodnevne probleme građana.


Poslanica Srpske napredne stranke Jorgovanka Tabaković navela je da Srbi na Kosovu moraju da imaju podršku svih u Srbiji. Ona je navela da su Srbi na severu dovoljno razumni da ostanu na Kosovu i spremni da vode razgovore sa Kforom.
Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Martinović naveo je da bi nasilno uklanjanje barikada predstavljalo objavu rata i izazvalo nesagledive posledice.


On je naveo da građani na barikadama moraju da ostanu jedinstveni i zajedničkim silama se odupru Kforu i NATO paktu jer je, kako je rekao, jasno da u Beogradu nemaju pouzdanog partnera.


Ban Ki Mun poziva Prištinu i Beograd da reše probleme

Generalni sekretar UN Ban Ki-Mun pozvao je danas Prištinu i Beograd da dijalogom reše probleme, posebno na administrativnim prelazima na severu Kosova i Metohije.

"Sastao sam se sa predstavnicima dve vlade tokom poslednje Generalne skupštine UN i rekao sam im da treba rešiti sva otvorena pitanja", rekao je Ban Ki-Mun na konferenciji za novinare u Bernu.

Generalni sekretar UN je kazao da je "neprihvatljivo da granica bude blokirana", dodajući međutim da je svestan da je reč o višegodišnjem sukobu.

Ban Ki-Mun je kazao da je potrebno razgovarati i kroz dijalog pronaći rešenje tog "istorijskog i političkog" problema.

Srbi na severu Kosova ne priznaju prištinske vlasti i odbijaju da one kontrolišu administrativne prelaze sa Srbijom, Jarinje i Brnjak, pa su u septembru postavili barikade. Posle sukoba Srba i Kfora prošlog meseca, obustavljen je dijalog Beograd-Priština.

2024 © - Vesti online