Ponedeljak 17.10.2011.
21:07
Beta

Pobunjenici ušli u centar Bani Valida

Pobunjenici stigli do centra Bani Valida, ali još ne kontrolišu ceo grad
 

Snage Prelaznog nacionalnog saveta, koje su napale grad sa severa i juga, ponovo su se sjedinile u centru grada. Pobunjenici su istovremeno precizirali da ipak ne kontrolišu u potpunosti centar grada. Oni su naveli i da kontrolišu aerodrom Bani Valida, koji se nalazi 170 kilometara jugoistočno od Tripolija.

Snage libijskog Nacionalnog prelaznog saveta slave u centru pustinjskog grada Bani Valida, gde su postavile svoje zastave, uz pucnjavu u vazduh. 

Međutim, nove libijske vlasti ne mogu da proglase punu pobedu i pokrenu proces priprema za izbore dok ne ovladaju čitavom teritorijom zemlje. U Sirtu, rodnom gradu Moamera Gadafija, još traju žestoke brobe. Pukovnik Ahmed Bani rekao je novinarima u Tripoliju da su revolucionarne snage pretrpele teške gubitke u Bani Validu, ali nije saopštio brojke.

Prelazno rukovodstvo zemlje u međuvremenu je potpisalo sporazum sa NATO-om o delimičnom ukidanju zone zabrane letova, koja je u martu bila uvedena iznad čitave Libije. Ubuduće će biti moguće izvoditi određene letove bez traženja dozvole od Alijanse. Zvaničnici u Tripoliju kažu da će ovaj sporazum olakšati prebacivanje ranjenih boraca sa fronta na lečenje. Sporazum se odnosi samo na određene rute i visine za humanitarne letove, ali može biti izmenjen ukoliko bezbednosna situacija to dozvoli.

Hejg: Hapšenje Gadafija veoma važno

Britanski ministar inostranih poslova Vilijem Hejg izjavio je danas u Tripoliju da je hapšenje Moamera Gadafija i predstavnika njegovog režima, koje traži Međunarodni krivični sud, od "velikog značaja".

Hejg je najavio da će biti povećana humanitarna pomoć Libiji, kao i da će toj zemlji uskoro biti vraćena i poslednja tranša libijskog novca koji je bio zamrznut u Britaniji.

 

Svrgnuti libijski vođa Moamer Gadafi se već dva meseca nalazi u bekstvu, a oružane snage novih vlasti još na dva fronta vode borbe sa snagama odanim Gadafiju.

2024 © - Vesti online